Näin Remes romahti

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kirjamarkkinat eivät yleensä ole järin kummoista trilleriä. Kirjoja ostetaan paljon lahjaksi, minkä vuoksi asemansa vakiinnuttaneiden menestyskirjailijoiden teokset myyvät hyvin vuodesta toiseen. Kirjamyynnin konservatiivisuuteen vaikuttaa vähintään yhtä paljon jakeluketjun rakenne. Kustantajat myyvät ja markkinoivat aktiivisimmin niitä kirjoja, joiden oletetaan myyvän, ja samoin tekevät kirjakaupat.

Kun kirjamyynnin tilastoista on tänä keväänä puhuttu paljon, etsin kustantajien tuottamista bestseller-tilastoista kolmen koko vuosikymmenen ajan säännöllisesti kirjoittaneen rikoskirjailijan myyntiluvut. Valitsin kolmelta suurimmalta kustantamolta niiden kärkinimet: WSOY:ltä Ilkka Remes, Otavalta Reijo Mäki ja Tammelta Leena Lehtolainen.

Remeksen ja Mäen käyrissä on selvä alaspäin menevä trendi viiden viime vuoden ajalla. Sen sijaan Leena Lehtolaisen kirjamyynti on siksakannut 20 000 ja 40 000 kappaleen välillä. Lehtolaisella myyntiin vaikuttaa se, että hän on kirjoittanut paitsi tunnetuimmasta päähenkilöstään Maria Kalliosta myös Hilja Ilveskertosta kertovaa Henkivartija-trilogiaa ja muita teoksia.

Huimimmalta näyttää Ilkka Remeksen myynnin romahdus. Vuonna 2006 Remeksen itsenäisyyspäiväjuhliin sijoittuvaa, koomisiakin vivahteita sisältävää trilleriä 6/12 myytiin peräti 151 600 kappaletta ja se oli kirkkaasti kyseisen vuoden myydyin kirja. Vastaaviin lukuihin yhden kalenterivuoden aikana ei ole yltänyt edes Sofi Oksasen Puhdistus, jota myytiin ilmestymisvuotenaan 2008 yhteensä 102 200 kappaletta. Puhdistusta on myyty hyvin seuraavinakin vuosina; esimerkiksi vuonna 2009 se oli bestsellerlistan kahdeksas 38 300 kappaleen myynnillä Kari Hotakaisen Ihmisen osan edellä.

Viime vuonna ilmestynyttä Ilkka Remeksen Omertan liittoa siirtyi ulos WSOY:n varastosta 52 100 kappaletta. Luku on vain reilu kolmannes seitsemän vuotta aiemmasta myynnistä. Remeksen myyntikäyrä on alakuloinen ja vuosi vuodelta laskeva. Vuoden 2006 jälkeen hänen syyskuisen trillerinsä myyntiluvut ovat:

133 100 82 500 72 900 72 600 69 100 64 600 52 100

Myynnin dramaattisesta laskusta huolimatta Remes on Suomessa kolmikon myydyin kirjailija.

Bestsellereiden myyntitilastot eivät ole kaikilta osin luotettavia eivätkä vertailukelpoisia. Kampanjahinnoittelulla tai kylkiäismyynnillä kustantaja pystyy halutessaan nostamaan teoksen myyntiä. Vielä enemmän tilastoihin ovat vaikuttaneet etenkin viime vuosikymmenen alkupuolella kirjakerhomyynnit. Kirjan menekki voi näyttää aivan toiselta sen mukaan, kirjautuuko sen kirjakerhomyynti ilmestymisvuodelle vai vasta seuraavalle. Lisäksi bestsellertilastot kertovat vain kustantajan näkökulman. Niihin luetaan kustantajien saama myynti, ei loppumyyntiä. Tilastossa näkyvät kirjat voivat maata kirjakaupan tai -kerhon varastossa odottamassa polkumyyntiä.

Näistä satunnaisuuksista puhdistettunakin kolmen kärkidekkaristin yhteenlaskettu myyntien kehitys on ja melko tasaisesti laskeva käyrä. Reijo Mäen huippumyynti osui vuodelle 2004, jolloin ilmestynyttä romaania Huhtikuun tytöt myytiin 82 900 kappaletta. Viimevuotinen Intiaani jäi 38 900 kappaleeseen, siis alle puoleen huippuvuoden luvusta. Tarkastelujaksolla Leena Lehtolaisen myydyin teos on vuonna 2002 ilmestynyt Kun luulit unohtaneesi, jolle Tammi hankki peräti 81 300 kappaleen myynnin. Lehtolaisen viime vuonna ilmestynyt Rautakolmio oli 36 900 kappaleen myynnillä vuoden kuudenneksi ostetuin kotimainen kaunokirja.