Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Näin Remes romahti

Blogit Kirjailijan päiväkirja 27.2.2014 09:48
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirjamarkkinat eivät yleensä ole järin kummoista trilleriä. Kirjoja ostetaan paljon lahjaksi, minkä vuoksi asemansa vakiinnuttaneiden menestyskirjailijoiden teokset myyvät hyvin vuodesta toiseen. Kirjamyynnin konservatiivisuuteen vaikuttaa vähintään yhtä paljon jakeluketjun rakenne. Kustantajat myyvät ja markkinoivat aktiivisimmin niitä kirjoja, joiden oletetaan myyvän, ja samoin tekevät kirjakaupat.

Kun kirjamyynnin tilastoista on tänä keväänä puhuttu paljon, etsin kustantajien tuottamista bestseller-tilastoista kolmen koko vuosikymmenen ajan säännöllisesti kirjoittaneen rikoskirjailijan myyntiluvut. Valitsin kolmelta suurimmalta kustantamolta niiden kärkinimet: WSOY:ltä Ilkka Remes, Otavalta Reijo Mäki ja Tammelta Leena Lehtolainen.

Remeksen ja Mäen käyrissä on selvä alaspäin menevä trendi viiden viime vuoden ajalla. Sen sijaan Leena Lehtolaisen kirjamyynti on siksakannut 20 000 ja 40 000 kappaleen välillä. Lehtolaisella myyntiin vaikuttaa se, että hän on kirjoittanut paitsi tunnetuimmasta päähenkilöstään Maria Kalliosta myös Hilja Ilveskertosta kertovaa Henkivartija-trilogiaa ja muita teoksia.