Näin Remes romahti

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirjamarkkinat eivät yleensä ole järin kummoista trilleriä. Kirjoja ostetaan paljon lahjaksi, minkä vuoksi asemansa vakiinnuttaneiden menestyskirjailijoiden teokset myyvät hyvin vuodesta toiseen. Kirjamyynnin konservatiivisuuteen vaikuttaa vähintään yhtä paljon jakeluketjun rakenne. Kustantajat myyvät ja markkinoivat aktiivisimmin niitä kirjoja, joiden oletetaan myyvän, ja samoin tekevät kirjakaupat.

Kun kirjamyynnin tilastoista on tänä keväänä puhuttu paljon, etsin kustantajien tuottamista bestseller-tilastoista kolmen koko vuosikymmenen ajan säännöllisesti kirjoittaneen rikoskirjailijan myyntiluvut. Valitsin kolmelta suurimmalta kustantamolta niiden kärkinimet: WSOY:ltä Ilkka Remes, Otavalta Reijo Mäki ja Tammelta Leena Lehtolainen.

Remeksen ja Mäen käyrissä on selvä alaspäin menevä trendi viiden viime vuoden ajalla. Sen sijaan Leena Lehtolaisen kirjamyynti on siksakannut 20 000 ja 40 000 kappaleen välillä. Lehtolaisella myyntiin vaikuttaa se, että hän on kirjoittanut paitsi tunnetuimmasta päähenkilöstään Maria Kalliosta myös Hilja Ilveskertosta kertovaa Henkivartija-trilogiaa ja muita teoksia.

Huimimmalta näyttää Ilkka Remeksen myynnin romahdus. Vuonna 2006 Remeksen itsenäisyyspäiväjuhliin sijoittuvaa, koomisiakin vivahteita sisältävää trilleriä 6/12 myytiin peräti 151 600 kappaletta ja se oli kirkkaasti kyseisen vuoden myydyin kirja. Vastaaviin lukuihin yhden kalenterivuoden aikana ei ole yltänyt edes Sofi Oksasen Puhdistus, jota myytiin ilmestymisvuotenaan 2008 yhteensä 102 200 kappaletta. Puhdistusta on myyty hyvin seuraavinakin vuosina; esimerkiksi vuonna 2009 se oli bestsellerlistan kahdeksas 38 300 kappaleen myynnillä Kari Hotakaisen Ihmisen osan edellä.

Viime vuonna ilmestynyttä Ilkka Remeksen Omertan liittoa siirtyi ulos WSOY:n varastosta 52 100 kappaletta. Luku on vain reilu kolmannes seitsemän vuotta aiemmasta myynnistä. Remeksen myyntikäyrä on alakuloinen ja vuosi vuodelta laskeva. Vuoden 2006 jälkeen hänen syyskuisen trillerinsä myyntiluvut ovat: