Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Näillä taioilla lastenkirjallisuuden myynti ylsi superkasvuun – yksi mies päihitti Harry Potterin

Blogit Kirjailijan päiväkirja 12.1.2017 15:01
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Lasten- ja nuortenkirjojen myynti kasvoi viime vuonna peräti kahdeksan prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Vielä ei kuitenkaan kannata ampua Pommac-pullojen korkkeja katosta lävitse ja virittää voitonfanfaareja lasten ja nuorten lukuinnostuksesta. Myynnin harppauksen takana on kaksi olennaista seikkaa.

Ensinnäkin myynnin kasvusta merkittävä osa tuli yhdestä teoksesta, näytelmän pohjalta romaanimuotoon kiepaistusta Harry Potter -tarinasta Harry Potter ja kirottu lapsi. Tammi myi ”kahdeksatta Potteria” lähes satatuhatta kappaletta, ja uuden kirjan imussa myös ykkös-Potterin Harry Potter ja salaisuuksien kammio kuvitettu laitos myi 6900 kappaletta.

Sadantuhannen kovakantisen kirjan myynti tuo kustantajalle pyörein luvuin 1,5 miljoonan euron arvonlisäverottoman liikevaihdon. Toissa vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden arvonlisäveroton nettomyynti eli kustantajien lasten- ja nuortenkirjoista saama euromäärä oli 27,1 miljoonaa euroa. Yksin Potter kasvatti myyntiä siis noin kuusi prosenttia.

Tässä euromääräisenä myyntilukuna on käytetty Suomen kustannusyhdistyksen vuositilastojen tietoja. Ne kertovat vain yhdistyksen jäsenkustantamoiden myynnistä seuraavalle jakeluportaalle, kun taas kahdeksan prosentin tiedotettu myynnin kasvu koskee kirjakauppojen jälleenmyyntiä asiakkaille. Luvut eivät ole vertailukelpoisia.

Potterin ylivallasta kertoo se, että viime vuoden 20 myydyimmän käännetyn lasten- ja nuortenkirjan listan muut kuin Potterit myivät vajaat 130 000 kappaletta kahden Potter-nimikkeen 104 500 kappaleen myyntiä vastaan. Myydyin kotimainen lasten- ja nuortenkirja, Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu etsivinä, myi 42 800 kappaletta eli alle puolet Potterista.

Toinen merkittävä seikka on lasten- ja nuortenkirjallisuuden myynti romahti toissa vuonna. Vuodesta 2014 vuoteen 2015 lasten- ja nuortenkirjallisuuden myynti putosi kustantajien tilaston mukaan peräti 12,3 prosenttia. Kahdeksan prosentin noususta huolimatta myynti jäisi alle vuoden 2014 tason.

Jos kustantamoiden lasten- ja nuortenkirjallisuuden myynti olisi noussut samalla kahdeksalla prosentilla kuin kirjakauppojen, nettomyynti ilman arvonlisäveroa olisi kohonnut 29,3 miljoonaan. Aiemmin 2010-luvulla joka vuotena lasten- ja nuortenkirjallisuuden myynti on ollut yli 30 miljoonaa, vuonna 2011 lähes 35 miljoonaa.

Viime vuoden myydyimpien käännettyjen lasten- ja nuortenkirjojen listalla silmään pistää pelillisten, askartelullisten tai muualta tuttuihin viihdebrändeihin liittyvien kirjojen runsaus. Kotimaisten lasten- ja nuortenkirjojen myyntilistalla taas pistää silmään yksi nimi: Mauri Kunnas. Kunnakselta on listalla peräti yksitoista nimikettä, joiden yhteismyynti on 129 200 kappaletta.

Mauri Kunnas päihitti kirkkaasti Harry Potterin.