Näillä taioilla lastenkirjallisuuden myynti ylsi superkasvuun – yksi mies päihitti Harry Potterin

Lasten- ja nuortenkirjojen myynti kasvoi viime vuonna peräti kahdeksan prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Lasten- ja nuortenkirjojen myynti kasvoi viime vuonna peräti kahdeksan prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Vielä ei kuitenkaan kannata ampua Pommac-pullojen korkkeja katosta lävitse ja virittää voitonfanfaareja lasten ja nuorten lukuinnostuksesta. Myynnin harppauksen takana on kaksi olennaista seikkaa.

Ensinnäkin myynnin kasvusta merkittävä osa tuli yhdestä teoksesta, näytelmän pohjalta romaanimuotoon kiepaistusta Harry Potter -tarinasta Harry Potter ja kirottu lapsi. Tammi myi ”kahdeksatta Potteria” lähes satatuhatta kappaletta, ja uuden kirjan imussa myös ykkös-Potterin Harry Potter ja salaisuuksien kammio kuvitettu laitos myi 6900 kappaletta.

Sadantuhannen kovakantisen kirjan myynti tuo kustantajalle pyörein luvuin 1,5 miljoonan euron arvonlisäverottoman liikevaihdon. Toissa vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden arvonlisäveroton nettomyynti eli kustantajien lasten- ja nuortenkirjoista saama euromäärä oli 27,1 miljoonaa euroa. Yksin Potter kasvatti myyntiä siis noin kuusi prosenttia.

Tässä euromääräisenä myyntilukuna on käytetty Suomen kustannusyhdistyksen vuositilastojen tietoja. Ne kertovat vain yhdistyksen jäsenkustantamoiden myynnistä seuraavalle jakeluportaalle, kun taas kahdeksan prosentin tiedotettu myynnin kasvu koskee kirjakauppojen jälleenmyyntiä asiakkaille. Luvut eivät ole vertailukelpoisia.