Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Muutossa hankalat

Blogit Kirjailijan päiväkirja 25.1.2014 15:32
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirjat ovat muutossa hankalia, mutta muutoksessa ne tuovat lohtua.

Olen parin viime viikon aikana vähin erin pakkaillut kirjoja muuttoa varten. Pidän siitä. Kirjojen asetteleminen pahvilaatikoihin vaatii pientä keskittymistä. Erilaiset laatikot ja erikokoiset kirjat. Mahtuuko kirja pystyyn? Jos ei, mahtuuko se pystyyn sivuttain? Vai täytyykö kirjat latoa päällekkäin? Kuinka laatikon tilavuuden saa hyödynnettyä mahdollisimman hyvin?

Muutto on kuitenkin väliaikaista, joten täydellisyyteen ei tarvitse eikä kannata pyrkiä. Se antaa huolettomuuden ja nopeuden, josta voi nauttia hitaan ja täydellisyyteen pyrkivän taiteenteon vastapainona.

Hitautta aiheuttavat muistot. Jokainen luettu kirja on jättänyt jonkin muistijäljen. Monet niistä liittyvät kirjoihin fyysisinä esineinä, tietysti siksikin, että muutossa kirjat ovat fyysisen maailman kappaleita. Tuon ostin Heinikaisen antikvariaatista, tuon sain syntymäpäivälahjaksi, tuossa on kirjailijan nokkela omistuskirjoitus, jonka hän kirjoitti Urjalan matkahuollon baarissa helteisenä kesäpäivänä muutama vuosi sitten.