Mustan huumorin mestari maailmanliigassa – Antti Tuomaisen uusi tuotanto on yhtä lailla sukua Arto Paasilinnalle kuin trilleriperinteelle

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Antti Tuomaisen rikoskirjoja lukiessani en voi olla ajattelematta Tuomaisen laajaa kansainvälistä suosiota. Kun kirjoja oletettavasti luetaan enemmän ulkomailla kuin Suomessa ja kirjailija tietää sen, ei kai se voi olla vaikuttamatta siihen, kuinka hän kirjoittaa?

Vaikutti tai ei, Tuomainen on ryhtynyt viime teoksissaan syrjäseutujen Suomen pikkupaikkojen kuvaajaksi. Kaksi vuotta sitten ilmestynyt Mies joka kuoli sijoittuu Kaakkois-Suomen sienibisnekseen, viimevuotisessa Palm Beach Finlandissa Loma-Kähärä-lomakylästä on kuoriutunut romaanin nimen mukainen lomakeidas ja tänä syksynä ilmestynyt Pikku Siperia (kaikki kustantanut Like) vie Pohjois-Karjalan–Kainuun tienoilla sijaitsevaan Hurmevaaraan.

Hurmevaara hengittää tammikuista pakkashöyryä, kun seurakunnan pastori Joel Huhta kuuntelee pikkupaikan asukkaiden sielunmurheita, vartioi kirjaimellisesti taivaalta tupsahtanutta, miljoonan euron arvoiseksi väitettyä meteoriittia ja joutuu tavan takaa takaa-ajoihin.