Mukikaupalla kustannusmesenaatiksi

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Ennen joulua Mesenaatti.me-joukkorahoituspalvelussa saattoi ryhtyä kustannusalan mesenaatiksi ostamalla kahvimukin 25 eurolla. Mukeilla ja muilla vastikkeilla alun toista tuhatta euroa kerännyt Indiekirja.fi-palvelu on nyt avattu.

Palvelu on käytännössä alusta, josta yhdeltä luukulta voi ostaa omakustannekirjalleen kustannustoimituksen, graafisen suunnittelun ja jakelun e-kirjana. Painotuotetta ei siis tule, eikä Indiekirja.fi ole kustantamo vaan eräitä kustantamoiden palveluita välittävä broukkeri.

Palvelun takana on Kai Seppänen, joka myy Indiekirja.fi:n tarjoaman graafisen suunnittelun. Kustannustoimittaja-freelancereista Indiekirja.fi myy Hanna ”Morre” Matilaisen, Taika Dahlbomin ja Maria Maunusen työpanosta. E-kirjan jakelun hoitaa Suomen E-Painos Oy.

Kai Seppänen ei osaa vielä sanoa, minkä verran e-kirjan tuottaminen Indiekirja.fi:n kautta tulisi maksamaan, mutta suostuu heittämään ”todella raa’an” arvion kaunokirjallisen teoksen kustannuksista: 400 eurosta ylöspäin.

”Suurin muuttuja hinnassa on kustannustoimitus, johon vaikuttaa tekstin pituus ja laatu. Kannen suunnittelun arvioin tällä hetkellä johonkin 50–100 euroon, mutta tarkistan sitä myöhemmin, kun huomaan, miten paljon se työtä teettää. Jakelukulut muuttuvat sen mukaan, valitseeko yhden kaupan vai kaikki (Elisa kirja, iBook store, Google ja Fabula)”, Seppänen kertoo.