Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Mitkä nykykirjat kiinnittyvät tulevaisuuden historiaan?

Blogit Kirjailijan päiväkirja 15.4.2017 15:00
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Mitä kotimaisen nykykirjallisuuden teoksia luetaan viidenkymmenen tai sadan vuoden kuluttua? Kun tulevat kirjallisuushistorioitsijat kirjoittavat, mitä he nostavat esiin 2000-luvun alkupuolen teoksista?

Tulevaisuuden klassikoilla spekuloiminen on kiehtova peli ja kiinnostava ajatusleikki. Leikkiin osallistuminen on myös mainio keino nolata itsensä tulevaisuuden silmissä, sillä "oikein arvaaminen" on vaikeampaa kuin uskoisikaan. Kunkin ajan kirjallisuushistoria katsoo kirjallisuutta taaksepäin senhetkisestä tilanteesta. Historia on hahmottajan silmässä.

Ajatusleikkiin sain aiheen, kun Suomen Kuvalehden toimittaja Essi Salonen kysyi näkemystäni, siis pyysi arvaustani. Salosen juttu "Tulevaisuuden klassikot" ilmestyi Suomen Kuvalehdessä 15–16/2017.

Kolmen tulevaisuuden klassikon tärppilistaa muodostaessani läksin siitä oletuksesta, että kirjallisuushistoriaa jäsennettäessä klassikoiksi nostetaan teokset, jotka edustava enemmän kuin vain itseään. Ne voivat olla teoksia, jotka aloittavat tai huipentavat jonkin kehityskulun.