Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Mitä Angry Birds opettaa elämästä?

Blogit Kirjailijan päiväkirja 5.4.2014 19:24
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Viimeksi kuluneen vartin olen yrittänyt päihittää Facebook-kaverini Angry Birdsin viikkoturnauksessa. Hän on viikon kolmannella tasolla edelläni kolmannella sijalla. Se on kuudesta tasosta ainut, jossa en ole kilpakumppaneitani vastaan kolmen parhaan joukossa.

En ole myöhäisherännäinen vaan uusherännäinen. Pari viikkoa sitten pitkän tauon jälkeen muistin, että Angry Birds on hyvä tapa pitää tauko yhden miehen avokonttorissa.

Rovion Angry Birds -peliä on ladattu pitkälti toista miljardia kertaa. Pelin logiikka totuttaa pelaajiaan siihen, miten pelissä menestystään. Ehkä samat keinot pätevät myös pelin ulkopuolisessa elämässä? Pätivät tai eivät, sadat miljoonat ihmiset ovat tutustuneet tähän menestysstrategiaan.

1. Out of the box

Uuden kentän avauduttua ja käytössä olevat linnut analysoituaan pelaaja laatii omasta mielestään parhaan toimintatavan. Sen toteuttaminen ei onnistu läheskään aina, sillä lintujen lähettäminen juuri oikeassa kulmassa on tarkkaa hommaa. Kun strategian toteuttaminen onnistuu, sillä pääsee kentän läpi mainiosti. Sillä ei kuitenkaan saavuteta huippupisteitä. Huippupisteiden hamstraaminen edellyttää jotain luovaa ratkaisua, jota ei oivalla ensi näkemältä insinöörimenetelmällä. Huolellisella ja tarkalla suorituksella pääsee kiitettävään mutta ei kymppiin. Kymppi vaatii ajattelua out-of-the-box.

2. Sattumalla on paljon merkitystä

Menestyksekkääksi osoittautuvan toimintatavan huomaa usein sattumalta. Ehkä lintu lähtee aivan väärässä kulmassa ja tuottaakin enemmän kuin toivotun lopputuloksen. Hyvä ja täydellinen osuma ovat lähellä toisiaan, ja kun liikkuvia palasia eli pelissä lasin- ja laudankappaleita on paljon ja lintuja eli pelaajan aktiivisia päätöksentekomahdollisuuksia paljon, täydellistä onnistumista ei voi suunnitella eikä sen varaan voi rakentaa strategiaansa.

3. Sinnikkyys palkitaan

Mitä kauemmin jaksaa tahkota kenttää, sitä varmemmin sattuu saamaan täysosuman. Puhdasta todennäköisyyslaskentaa. Toistot ja aktiiviset päätöksenteot.

4. Leikkaa tappiot

Siinä vaiheessa kun ei enää taistele kentän läpäisyä vastaan vaan pyrkii mahdollisimman hyviin pisteisiin tai ainakin täyden kolmen tähden suoritukseen, huonosti osuneen ensimmäisen laukauksen jälkeen peliä ei kannata jatkaa vaan kenttä kannattaa aloittaa uudelleen alusta. Jos ensimmäisessä tsekkauspisteessä projekti tuntuu menevän metsään, kannattaa aloittaa uusi.

5. Vaikuttavuus on tärkeämpää kuin tavoite

Angry Birdsissä tavoitteena on ampua linnuilla kentällä olevat possut. Jos kaikki possut saa lahdattua käytössä olevilla linnuilla, kentän pääsee läpi. Jos lintuja jää käyttämättä, jokaisesta käyttämättä jääneestä linnusta saa 10 000 pistettä. Tyylipuhtaalta tuntuisi suoritus, jossa mahdollisimman vähällä lintumäärällä tuhotaan kaikki possut. Se ei kuitenkaan välttämättä tuota parhaita pisteitä, sillä pistesaldo karttuu, kun kentällä olevat tavarat tuhoutuvat. Voi olla järkevämpää käyttää yksi lintu enemmän esineiden rikkomiseen kuin possujen tappamiseen. Tärkein mittari onkin vaikuttavuus.

6. Ei ole pakko pärjätä niillä korteilla, jotka on annettu

Vanha videopelimaailma on korvautunut uudella. Siinä missä 1980-luvun videopeleissä rouskuttajalla tai haalarimiehellä oli tietty määrä elämiä, joiden varassa oli elettävä, Angry Birdsissä tarjolla on sallittuja dopingeja, lisälintuja ja erikoisominaisuuksia. Niitä tienaa tavoilla, joista en ole päässyt selville, ja niitä voi käyttää – niin olen ymmärtänyt – pelissä silloin kun siltä tuntuu. Power-ups-ominaisuuksilla pystyy siis ottamaan etumatkaa suhteessa kanssakilpailijoihin. Itse olen vanhan ajan kasvatti enkä tule tarttuneeksi lisäominaisuuksiin. Olen säästäväinen. Säästän ominaisuuksia pahan päivän varalle, vaikka sitä ei tule. Angry Birds opettaa käyttämään lahjana (tai rahalla) saatuja lisäresursseja hyväkseen ja annostelemaan niitä harkinnan mukaan. Niitä ei kannata tuhlata pelastamaan huonoa peliä, mutta oikein käytettynä niitä voi käyttää taktisena keinona hankkia lisäpisteitä. Angry Birds opettaa, että elämässä ei kannata olla käpyjä jemmaava orava.

En ole vielä oppinut siihen vaan halunnut pärjätä luomumenetelmällä. Tässä on minulle ilmeinen henkisen kasvun paikka.

Angry Birdsiä paremmin tuntevat, kommentoikaa ja lisätkää alle kommenttikenttään, mitä Angry Birds opettaa!