Minuutti maksaa entistä enemmän – äänikirjapalvelut korottavat kuukausimaksuja ja rajoittavat kuunteluaikaa

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Viime vuodet ovat olleet aktiivisen äänikirjankuuntelijan kissanpäiviä. Äänikirjapalvelut ovat levittäneet asiakkaiden eteen rajattomat valikoimat kuukausimaksulla, jolla ei saisi kirjakaupasta kuin puolikkaan painetun kirjan.

Nuo ajat alkavat jäädä taakse. Suomessa toimivista äänikirjojen striimauspalveluista suurimmat Bookbeat ja Storytel ovat viime aikoina nostaneet hintojaan jopa selvästi. Eurokorotuksia suurempi muutos on se, että palvelut ovat rajoittaneet aikaa, jonka asiakkaat voivat kuukaudessa kuunnella.

Bonnierin Bookbeat ei sivujensa mukaan tarjoa tällä hetkellä kuin aikarajoitettuja palveluita. Kahdesta tilausvaihtoehdosta edullisemmassa kuukausittainen käyttöaika on rajattu 20 tuntiin, kalliimmassa Premiumissa sataan tuntiin.

Toisella suurella toimijalla Storytelillä on yhä käytössä aikarajoittamaton Unlimited-palvelu, jonka hintaa on nostettu.

Palveluiden matematiikassa kuunteluaika tarkoittaa ykkösnopeudella eli nopeuttamattomana kuunneltua aikaa. Jos äänikirjoja kuuntelee vaikkapa 1,5-kertaisella nopeudella, sadan tunnin tilaus tarkoittaa 67 tuntia kuukaudessa, siis reilun kahden tunnin kuuntelua per päivä.