Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Minna Canthin keinutuoli

Blogit Kirjailijan päiväkirja 19.11.2016 16:51
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kuopion korttelimuseoon on sisustettu Minna Canthin huone. Kalustuksesta suuri osa on vanhoja Canthille kuuluneita esineitä, ja tapetit on valittu valokuvien perusteella.

Huone henkii oikeastaan kaikkea muuta kuin mistä Minna Canth on tunnettu.

Canth oli kirjailijana realisti ja hetkittäin tendenssimäinen naturalisti, joka oli köyhien ja muiden sorrettujen puolella. Yhteiskunnallisissa näkemyksissä hänet muistetaan kiivaana naisten oikeuksien esitaistelijana ja suomen kielen puolestapuhujana.

Salongin sisustus on kauniin porvarillinen. Uusrokokooruokailuryhmän pehmeillä penkeillä on ollut sopivaa filosofoida maailmanmenoa ja kirjoittaa Köyhää kansaa. Kalusto ei tietenkään yllätä, olihan Canth kohtuullisen menestyvä kauppias – sen lisäksi, että oli seitsemän lapsen yksinhuoltaja.

Sukulaisten kuvien ja tytärtä esittävän öljyvärimaalauksen lisäksi huoneessa on yksi taulu. Se esittää rukoilevaa Jeesusta. Kipsipäitä on yksi: kirjakaapin päältä katselee ruotsinkielinen professori ja kansallisrunoilija J. L. Runeberg.

Yllättävät valinnat kiihkeältä kirkkokriitikolta ja nuorsuomalaiselta.

Minna Canthin suhde uskontoon eli käytännössä kristinuskoon ja vielä täsmällisemmin 1800-luvun loppupuolen Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon on kiinnostava. Canthia korpesi kristinuskon vallinnut tila. Erityisesti naisen asema kirkossa vallinneissa käsityksissä kiusasi häntä.

Canth ei kuitenkaan kiistänyt kristinuskoa vaan halusi uudistaa sen. Siksi rukoileva Kristus ei ole lainkaan niin yllättävä tauluvalinta kuin se ensi silmäykseltä voisi vaikuttaa.

Kiinnostavassa pro gradu -työssään Marja Kaikkonen on tutkinut Minna Canthin uskontokritiikkiä ja suhtautumista uskontoon. Hänen mukaansa Canth muun muassa haaveili uudesta Kristuksesta, joka olisi sukupuoleltaan nainen.

Ilmeisesti Canthin huoneessa kirjailijalle itselleen läheisin esine oli keinutuoli, jossa hän myös kirjoitti. Kiehtova ristiriita sekin: keinutuolin leppoisa käynti ja Canthin tekstien värikäs ärhäkkyys.