Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Meneekö runoudella huonosti?

Blogit Kirjailijan päiväkirja 30.5.2014 12:47
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Viime viikolla Bonnier-kustantamoiden seminaarin paneelikeskustelussa tuli esitetyksi, että runoutta julkaistaan aiempaa vähemmän, mistä tuntui seuraavan ajatus, että lyriikalla menee huonosti. Olin kuulevinani panelistin kommentissa pientä piikkiä järjestävää seuraa kohtaan: WSOY:n syysohjelmaan kuuluu yksi runoteos, Anja Snellmanin Runoksia, Tammi puolestaan julkaisee syksyllä yhden runoteoksen isoveljeään vähemmän. Eipä runoteoksia näy ruuhkaksi asti muidenkaan perinteisten kustantajien listoilla.

Tarkastelun aikajänteenä oli kuluneet kymmenen vuotta tai alkanut vuosituhat. Totta: moni suuri kustantamo julkaisee selvästi vähemmän lyriikkaa kuin kymmenen vuotta sitten. Ylipäätään nimikemäärät ovat vähäisempiä.

Samaan aikaan on kuitenkin syntynyt runouteen keskittyviä tai ainakin voimakkaasti lyriikan kustantamiseen painottuvia kustantamoja kuten Ntamo ja Poesia. Ne ovat vahvoja ja tunnettuja toimijoita runoharrastajien pienessä mutta asiantuntevassa piirissä. Markkinointikielellä sanottuna ne tavoittavat oman kohderyhmänsä muita kuin suurten kustantamoiden käyttämiä kanavia pitkin.