Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Marraskuussa luetaan taas!

Blogit Kirjailijan päiväkirja 20.10.2015 12:13
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Vuosi sitten haastoin suomalaiset lukemaan marraskuun aikana vähintään kolmekymmentä sivua kaunokirjallisuutta joka päivä.

Lukuhaasteesta tuli tuhansien osallistujien jättimenestys. Facebookissa Lukuhaaste-tapahtuman sivuilla käytiin aktiivista keskustelua luvun alla olevista kirjoista. Monet havahtuivat miettimään, kuinka omaa arkea voisi rukata niin, että lukemiselle jäisi aikaa. Lukemiseen kun yleisesti suhtaudutaan positiivisena asiana, mutta aina ei (muka?) tahdo löytyä aikaa. Lukuhaaste on omiaan tiristämään päivästä puolituntisen, jonka 30 sivun lukeminen vaatii.

Tässäkin marraskuussa luetaan.

Lukuhaasteessa sitoudutaan lukemaan vähintään kolmekymmentä sivua päivässä. Joka päivä luetaan, seuraavan päivän annosta ei voi lukea ennalta eikä seuraavana päivänä paikata edellistä. Luettavan on oltava kaunokirjallisuutta tai – tämä on lisäys viimevuotisen palautteen perusteella – kertovaa tietokirjallisuutta (opaskirjat, töihin liittyvät raportit ja oppikirjat on luettava lukuhaasteen sivumäärän päälle).

Kukin lukee mitä haluaa, millä kielellä haluaa. Ääneen lukeminen esimerkiksi lapselle tai vanhukselle lasketaan tietenkin mukaan sivuihin.

Suosittelen lukemaan painettua kirjaa tai lukulaitetta, mutta kaikki formaatit toki käyvät. Suositus siksi, että painetun kirjan lukeminen on tutkitusti erilaista kuin vaikkapa tietokoneen ruudulta lukeminen. Painettua kirjaa luetaan, ei selailla. Ja kun lukee laitetta, jossa ei ole nettiyhteyttä, lukemisesta tulee yhtäjaksoista sen sijaan, että välillä pomppisi tarkistamaan meilejä ja kurkkaamaan Facebookista uusimmat päivitykset.

Päivittäiset kolmekymmentä sivua saa lukea useassa erässä, ja enemmänkin saa lukea ja muutakin saa lukea, kunhan kolmekymmentä sivua päivässä tulee täyteen. Himolukijat voivat tehdä haasteesta progressiivisen: sivujen määrää lisätään kymmenellä päivittäin, jolloin marraskuun viimeisenä päivänä päiväannos on reilut kolmesataa sivua. Kaveriporukat varioikoot sääntöjä itselleen sopiviksi.

Haasteeseen osallistumisesta ole tilivelvollinen muille kuin itselleen, mutta yhteisöllisyys antaa haasteeseen lisää luonnetta. Haasteesta voi jutella työ- tai kaveriporukan kanssa ja vertailla kokemuksia.

Facebookin käyttäjien kannattaa osallistua Lukuhaaste 2015 -Facebook-tapahtumaan, jossa haasteen kuluessa ehdotan Lukuhaasteen sisällä vapaaehtoisia erikoishaasteita ja kyselen kirjailijoilta ja muilta tunnetuilta Lukuhaasteeseen osallistuvilta lukijoilta, kuinka heidän haasteensa etenee. Haasta kaverisikin!

Tapahtuman kuluessa saatetaan järjestää myös yllätysarvontoja, joissa palkintona on lisää uutta luettavaa.

Lukemisiin!

Linkki Lukuhaaste 2015 -Facebook-tapahtumaan.