Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Maksettuja arvosteluja

Blogit Kirjailijan päiväkirja 23.10.2014 21:11
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Helsingin kirjamessujen kriitikot vastaan bloggaajat -keskustelussa tuli ilmi mielenkiintoinen tieto: kirjallisuuteen erikoistunut Lukulamppu-sivusto tarjoaa kustantajille arvosteluja maksusta. Kun kustantaja maksaa, Lukulamppuun ilmestyy kritiikki kustantajan haluamasta kirjasta.

Lukulamppu on mielenkiintoinen, käytännössä harrastajavoimin tehty hanke, joka tuo etupäässä artikkelimuotoista kirjallisuussisältöä verkkoon. Sen ilmeinen sukulainen on myöhemmin pystyyn polkaistu Bonnier-vetoinen #kirja-sivusto, jonka kaikki sisältö on kustantamoiden tuottamaa mainontaa.

Lukulampussa rinnakkain elävät palvelun omaehtoisesti tekemä ja setelein vauhditettuna tekemä sisältö. Jutut eivät ole kustantamoiden tiedotteita vaan Lukulampun tekijät tai freelancerit tuottavat sisällön, siis käytännössä kirjoittavat tekstin.

Ostokritiikit ovat Suomessa uusi ilmiö. Kritiikin riippumattomuutta on pidetty pyhänä. Lukulamppu muuttaa tämän ajattelun: itse asiassa kaikki palvelussa olevat kirja-arvostelut ovat kustantamoiden maksamia.