Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Maailman paras kirjakauppa?

Blogit Kirjailijan päiväkirja 23.7.2015 12:38
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Shakespeare And Company saattaa olla maailman paras kirjakauppa. Maineikkainkin se saattaa olla. Tuskinpa mistään muusta ulkomaisesta kirjakaupasta kertovaa kirjaa on suomennettu.

Pariisissa englanninkielistä kirjallisuutta myyvän kirjakaupan maine perustuu sen historiaan. 1920-luvulla Shakespeare And Company oli Pariisissa majailleiden nimekkäiden amerikkalaiskirjailijoiden luottopaikka samaan tapaan kuin Gertrude Steinin asunto. Muistelmateoksessaan Nuoruuteni Pariisi Ernest Hemingway kertoo lämpimästi kirjakaupasta ja sen silloisesta pitäjästä Sylvia Beachista. Hemingwaylla ei ollut rahaa kirjakaupan yhteydessä toimineen yksityisen (Beachin) kirjaston korttiin, joten Beach myönsi kortin luotolla, mitä Hemingway tuntuu erityisesti ihmettelevän ja arvostavan. Ensikosketus oli positiivinen.

"Hänellä ei ollut mitään syytä luottaa minuun. Hän ei tuntenut minua, eikä osoite, jonka hänelle ilmoitin – Rue du Cardinal Lemoine 74 – olisi enää voinut köyhemmältä kuulostaa. Mutta hän oli ihastuttava ja viehättävä ja sydämellinen ja seisoi kattoon saakka ulottuvien hyllyrivien edessä, joissa oli lainakirjaston valtaisa teosten paljous ja joita riitti sisäpihalle näyttävään takahuoneeseen saakka." (s. 39, suom. Jouko Linturi, 5. painos, Tammi 2010).