Maailman paras kirjakauppa?

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Shakespeare And Company saattaa olla maailman paras kirjakauppa. Maineikkainkin se saattaa olla. Tuskinpa mistään muusta ulkomaisesta kirjakaupasta kertovaa kirjaa on suomennettu.

Pariisissa englanninkielistä kirjallisuutta myyvän kirjakaupan maine perustuu sen historiaan. 1920-luvulla Shakespeare And Company oli Pariisissa majailleiden nimekkäiden amerikkalaiskirjailijoiden luottopaikka samaan tapaan kuin Gertrude Steinin asunto. Muistelmateoksessaan Nuoruuteni Pariisi Ernest Hemingway kertoo lämpimästi kirjakaupasta ja sen silloisesta pitäjästä Sylvia Beachista. Hemingwaylla ei ollut rahaa kirjakaupan yhteydessä toimineen yksityisen (Beachin) kirjaston korttiin, joten Beach myönsi kortin luotolla, mitä Hemingway tuntuu erityisesti ihmettelevän ja arvostavan. Ensikosketus oli positiivinen.

”Hänellä ei ollut mitään syytä luottaa minuun. Hän ei tuntenut minua, eikä osoite, jonka hänelle ilmoitin – Rue du Cardinal Lemoine 74 – olisi enää voinut köyhemmältä kuulostaa. Mutta hän oli ihastuttava ja viehättävä ja sydämellinen ja seisoi kattoon saakka ulottuvien hyllyrivien edessä, joissa oli lainakirjaston valtaisa teosten paljous ja joita riitti sisäpihalle näyttävään takahuoneeseen saakka.” (s. 39, suom. Jouko Linturi, 5. painos, Tammi 2010).

Shakespeare And Company on osa maailman kirjallisuushistoriaa myös siksi, että Sylvia Beach oli James Joycen Odysseuksen kustantaja.

Vaikka Sylvia Beachin kirjakauppa suljettiin jo toisen maailmansodan aikaan, nykyinen Shakespeare And Company kunnioittaa ja pitää yllä Beachin perintöä. Seinen rannalla, Notre Damen katedraalin lähellä osoitteessa 37 rue de la Bûcherie sijaitseva nykyinen Shakespeare And Company on nuhjuisen nostalgisoiva turistinähtävyys mutta samalla aktiivisesti toimiva uuden ja vanhan englanninkielisen kirjallisuuden kauppa. Sen toisessa kerroksessa sijaitsee lainakirjasto. Seinelle antavan ikkunan ääreen on asetettu kirjoituspöytä ja sille vanha matkakirjoituskone. Yhdellä tuolilla kehrää kissa. Vanhat, ehdottomasti eripariset sohvat ovat täynnä kirjoja lukevia asiakkaita. Joku Hemingwayn jalanjälkiä asteleva nuorukainen kirjoittaa muistikirjaansa. Taaemmassa kirjastohuoneessa nuori mies soittaa pianoa ja nuoret naiset kuuntelevat pedatuilla sängyillä istuen.