Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Lupaus joka pidettiin

Blogit Kirjailijan päiväkirja 13.8.2016 13:49
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon ensimmäinen budjettiesitys sisälsi kirjailijoille, kääntäjille ja muille kirjantekijöille ilahduttavan joskin odotetun uutisen. Budjettiehdotustiedotteessa se muotoiltiin näin:

”Yleisistä kirjastoista tapahtuvasta lainaamisesta maksettavan lainauskorvauksen tasoa nostetaan 15,6 milj. euroon v. 2017 (sisältäen arvonlisäveron). Korotus merkitsee suojattujen teosten tekijöille maksettavan lainauskorvauksen tason nostamista muiden Pohjoismaiden tasolle eduskunnan edellyttämällä tavalla.”

Odotettu uutinen oli siinä mielessä, että viime vuoden eduskuntavaalien alla eduskuntapuolueet allekirjoittivat julkilausuman lainauskorvauksen nostamisesta pohjoismaiselle tasolle. Tuolloin puhuttiin 14,2 miljoonasta eurosta, mutta tuo summa ei pidä sisällään arvonlisäveroa toisin kuin valtiovarainministeriön budjettiehdotus.

Ilahduttava uutinen oli siinä mielessä, että julkilausumassa korotuksen takarajaksi oli asetettu vuosi 2018. Hallitus esittää korostuksen astumista käytäntöön siis vuotta aiemmin kuin eduskunta on edellyttänyt.

Lainauskorvausta maksetaan yleisistä kirjastoista tapahtuvien lainojen perusteella. Se on ikään kuin korvausta kirjantekijöille siitä, että Suomen mainion kirjastolaitoksen ansiosta lukijoiden ei tarvitse aina ostaa kirjoja, mistä puolestaan kertyisi tuloja kirjantekijöille.

Viime vuonna lainauskorvauksiin käytettiin 8,4 miljoonaa euroa (ilman arvonlisäveroa). Nousua tulee parissa vuodessa siis peräti lähes 70 prosenttia. Samalla lainauskorvauksen peittoa laajennetaan koskemaan myös korkeakoulukirjastoja, joista tehtiin Sanaston laskelmien mukaan viime vuonna 17 miljoonaa lainaa. Yhtä lainaa koskeva korvaus ei siis nouse vastaavassa suhteessa.

Viime vuonna kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto, joka toimii kirjantekijöiden ja valtion välissä rahan kanavoijana, tilitti vuoden 2015 lainoista 16 senttiä per laina. Korvaus jakautuu kirjan tekijöiden kuten kirjoittajien, kuvittajien ja kääntäjien kesken.

Vuoden 2015 lainauskorvauksia Sanasto maksoi 5235 tekijälle. Korvausten mediaani oli noin 150 euroa.