"Luotan naisiin hiihdossa ja elämässä" – Tuomas Kyrö vie Lahden kisayleisön metsään

MM-hiihtohistorian ensimmäinen Mielensäpahoittaja-katsomo avautuu Lahdessa.

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Lahden hiihdon maailmanmestaruuskilpailujen erikoisuus on MM-hiihtohistorian ensimmäinen Mielensäpahoittaja-katsomo. Hieman stadionista syrjässä sijaitsevassa ”metsäkatsomossa” kilpailuja pääsee seuraamaan risunostalgiaa tihkuvassa miljöössä ja Anssi Kukkosen kuulutuksin. Pääsylipun hintaan sisältyy viime syksynä ilmestynyt Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan hiihtokirja.

Mistä idea Mielensäpahoittajan katsomosta sai alkunsa, kirjailija Tuomas Kyrö?

”Vitsistä tuli totta niin kuin tämän hahmon kanssa usein käy. Kisaorganisaation eräs pääviesti oli ’Vapaa ja perinteinen’, jonka katsoja ja lukija tulkitsee niin kuin haluaa. Mielensäpahoittajan tyyli on tietenkin perinteinen väliaikalähdöllä. Pyrkimyksenä on saada takaisin metsään katsojia, jotka mökämusiikki karkotti.”

Mielensäpahoittaja on ollut kirjallisuuden hahmoksi poikkeuksellisen sutjakka sopeutumaan eri muotoihin ja oheistuotteisiin. Lisensointia ja tuotelaajennuksia on tehty enemmin Muumien ja Angry Birdsin ajattelutavalla kuin kirjallisuuden perinteiseen tyyliin.

Esiintyminen urheilutapahtumassakaan ole lainkaan uutta: Mielensäpahoittaja on seikkaillut myös Jyväskylän MM-rallissa. Mielensäpahoittaja-katsomon lipunmyynnistä Kyrön Mielensäpahoittaja Oy saa oman siivunsa. Eurojen ohella Lahdesta tulee näkyvyyttä.