Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Lukumies

Blogit Kirjailijan päiväkirja 29.2.2016 10:34
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

”Kulttuuri ei –– ole ollut pelkästään monitahoinen ja hienostunut nautinnon aihe. Se on ollut myös opetusväline, joka on auttanut minua kehittymään ammatissani ja parantanut kykyäni uudelleen ja toisella tavalla. Lukuelämykset ovat auttaneet minua avartamaan myötäelämisen kykyäni ja ymmärtämään paremmin muiden ihmisten sanojen ja tekojen motiiveja.”

Virkkeet voisivat kuulostaa kulttuurin ja kirjallisuuden välinearvoistamiselta, jollei niiden kirjoittaja olisi juuri aiemmin korostanut konsertin kuulemisen, teatteriesityksen katsomisen ja hyvän kirjan lukemisen olevan hänelle itseisarvoja.

”Kirjojen lukeminen ja musiikin kuuntelu olivat lapsuudenkodissani yhtä itsestään selviä kuin syöminen ja nukkuminen.”

Kun aloin lukea Nordeassa konsernijohtajana ja myöhemmin hallituksen puheenjohtajana kaksi vuosikymmentä toimineen Hans Dalborgin muistelmateosta Vastuun ihana taakka (suom. Heikki Eskelinen), metsästin tietoa pohjoismaisten pankkifuusioiden kulisseista ja kokeneen pankkimiehen näkemyksistä.

Sain haluamani – Dalborg taustoittaa Nordbankenin ja Meritan yhdistymisneuvottelujen vaiheita ja myöhempiä yritysostoja – minulle uutta oli esimerkiksi se, että Vesa Vainio halusi ilmeisen vahvasti fuusiota sittemmin pahoihin vaikeuksiin joutuneen ABN Amron kanssa.

Dalborg ei kerro pelkästään faktoja ja piirrä rintamalinjoja ja niiden etenemistä vaan myös kuvailee, miltä missäkin vaiheessa tuntui ja mitä hän teki. Esimerkiksi kun pitkät, vaikeat ja poliittista vääntöä sisältäneet neuvottelut norjalaisen Kreditkassenin ostosta venyivät, Dahlborg hyppäsi taksiin ja ajoi ystävänsä luo keskustelemaan Ibsenistä, Villisorsan, Kummittelijoiden ja Nukkekodin teemoista ja juonenkäänteistä.

Kulissinäkymiä osasin odottaa, mutta Dalborgin kulttuurinylistys pääsi yllättämään.

Ruotsalaisen Nordbankenin ja suomalaisen Meritan fuusio oli suuri Pohjanlahden ylittävä yhdistyminen. Dalborg tutustui suomalaiseen kulttuuriin lukemalla Väinö Linnaa.

”Kirjallisuus ja taide tulkitsevat yhteiskuntaa, ja niinpä lukija saa sieltä täältä tiedon sirpaleita, jotka lisäävät maan ja sen asukkaiden ymmärtämistä”, Dalborg kirjoittaa ja nostaa esimerkiksi Täällä pohjantähden alla -trilogian.

Dalborg herätti ihastusta Suomessa, sillä hän oli opetellut hieman suomen kieltä ja piti puheitakin suomeksi. Kielenopiskeluvälineenään hän käytti suomenkielistä Peppi Pitkätossu -kirjaa, jota lueskeli lentokoneessa. Tarinan hän osasi ulkoa lapsuudestaan.

”Lentokentät ja lentokoneet ovat erinomaisia lukupaikkoja. Heti kun työaineisto on pureskeltu läpi, annan muun luettavan avartaa näkökenttääni ja muiden ihmisten ymmärtämistä. Olen varma, että kirjojen lukeminen parantaa analysointikykyä siinä mielessä, että lukeminen herättää odottamattomia ajatuskulkuja. –– Moniin kysymyksiin ei ole valmiita vastauksia, mutta kaunokirjallisuus opettaa muiden huomioonottamista ja nostaa tarkasteltavaksi harvinaisia elämänkysymyksiä. Kirjat vireyttävät ajattelua ja kiihottavat mielikuvitusta ja joskus jopa suorastaan sisältävät ratkaisun johonkin ongelmaan.”