Lukuhaaste

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Marraskuu on haasteiden kuukausi. Jotkut haastavat toisensa juoksemaan joka päivä vähintään puoli tuntia. Osa jättää viiksensä ajamatta. Yhdysvalloissa harrastajakirjoittajat viettävät kansallista romaaninkirjoituskuukautta. Tänä aamuna sain kutsun punnerrushaasteeseen.

Haasteet ja niihin liittyvä kollektiivinen kisailu ovat erinomainen tapa saada itsestään irti enemmän – varsinkin vuoden synkimpänä kuukautena. Haasteen myötä tulee tehtyä sellaisia itselleen hyvänä pitämiään asioita, joiden harrastaminen tai harjoittaminen painuisi muuten marrasharmaaseen.

Siksi julistan lukuhaasteen.

Dekkarikirjailija Mauri Sariola, jonka tuotantoa ei syystä pidetä järin korkeakirjallisena, muistaakseni sanoi, että päivä, jona ei lue kirjaa, on hukkaan heitetty päivä. Ja Sariola ryyppäämisensä ja kirjoittamisensa välissä todella luki.

Lukuhaasteessa ei lueta kirjaa vaan kolmekymmentä sivua päivässä. Aikaa kuluu vähemmän juoksuhaasteen puolituntiseen, kun ottaa huomioon vaatteiden vaihtamisen ja peseytymisen. Joka päivä luetaan, seuraavan päivän annosta ei voi lukea ennalta eikä seuraavana päivänä paikata edellistä. Luettavan on oltava kaunokirjallisuutta. On luettava kirjaa tai erityistä lukulaitetta – tablettitietokone, tietokoneen ruutu saati kännykän näyttö eivät kelpaa.