Luettavaa koronan aikaan – Poimi lukulista eristykseen ja siitä pakenemiseen

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Etsiskelin kirjahyllyistäni Albert Camus’n Ruttoa (suom. Juha Mannerkorpi, Otava). Pehmytkantinen, nykyistä pokkarikokoa isompi, valkoselkäinen kirja oli kadonnut jonnekin. Ehkä sitä ennen löytyisi Michel Tournier’n Perjantai (suom. Eila Kostamo, Tammi), ranskalaiskirjailijan Keltaisessa kirjastossa ilmestynyt Daniel Defoen autiosaariklassikkoon Robinson Crusoe (suom. mm. Juhani Lindholm) pohjautuva romaani?

Eristyksen aika on kuin hiljainen sotatila. Se tuntuu vaativan seurakseen kirjoja, jotka kaiuttavat tunteita, joita on vaikea jäsentää. Ei ole vain pelkoa, yksinäisyyttä ja epävarmuutta vaan jotain niitä yhdistävää ja niiden päällä leijuva uhkaava ajatus siitä, että huomenna on pahemmin.

Karanteeniin joutuminen, taudin seurauksena neljän seinän sisälle päätyminen tai vapaaehtoinen eristäytyminen jättävät aikaa lukemiselle. Siksi kysyin ystäviltäni ja kavereiltani kirjavinkkejä koronan aikaan.

 

Ilmeisin on tietysti Decamerone. Giovanni Boccaccion sadasta kertomuksesta ja niiden kehystarinasta koostuva teos kertoo kymmenestä nuoresta, jotka pakenevat mustaa surmaa Firenzestä maaseudulle. Aikaa tappaakseen he kertoilevat toisilleen tarinoita.