Luentoja lukukaudeksi – historiantutkijastara päätyy meditaatioon

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.
© Bazar / Yuval Noah Harari

Yuval Noah Hararista tuli muutama vuosi sitten maailmanluokan julkkis, kun hänen ihmislajin historiaa läpi käyvä ja yhteen vetävä kirjansa Sapiens – Ihmisen lyhyt historia (suom. Jaana Iso-Markku, Bazar 2016) valloitti bestsellerlistat. Menestys jatkui nykyhetkestä tulevaan katsovalla teoksella Homo Deus – Huomisen lyhyt historia (suom. Jaana Iso-Markku, Bazar 2017).

Hararin suuria kehityskulkuja jäsentävät ja niillä perustellusti spekuloivat teokset loivat kirjankustannusmaailmaan ilmiön, jota on alettu kutsua nimellä ”brainy books”. Ne ovat laajalle lukijakunnalle suunnattuja mutta kuitenkin haastavia tietokirjoja.

Ilmiöön kuuluu, että sama kirja voi keikkua myyntilistoilla pitkään. Molemmat Hararin kirjat kuuluivat viime vuonna Suomen 20 myydyimmän tietokirjan joukkoon. Niiden lisäksi bestseller-listalla oli Hararin viime syksynä ilmestynyt ja tuoreeltaan suomennettu 21 oppituntia maailman tilasta (suom. Jaana Iso-Markku, Bazar), jota myytiin Suomessa viime syksyn aikana 20 900 kappaletta.