Litti ja Rudi
Ari Mennanderin Teemu Selänne -elämäkertaa Teemu (Otava) myytiin viime vuonna 76 900 kappaletta, millä se oli viime vuoden myydyin kirja Suomessa.
Kun löytyy tapa tehdä maali, sitä kannattaa toistaa. Suomen kaikkien aikojen menestyneimmän jalkapalloilijan Jari Litmasen omaelämäkerta Litmanen10 (Tammi) on jo konseptisuunnitelma-asteella hattutemppu. Teos on painettu Teemusta tuttuun pihalaattakokoon, ja sitä halkovat kookkaat värivalokuvat. On helppo arvata, mikä kirja ostetaan marketista isänpäivälahjaksi monelle urheilusta kiinnostuneelle isälle.
Litmanen10 on ainakin jollakin tapaa Litmasen itsensä kirjoittama, ja vaikutelmasta on haluttu pitää kiinni. Teksti on paikoin kuin alakoululaisen ainekirjoitusta. Vaikutelma on ihastuttavan kömpelö. Sanankäyttäjänä Litmanen on päälauseiden mies. Hän toteaa, ei tunnelmoi.
Aivan toisenlainen on syksyn toinen tarjokas tämän vuoden Teemuksi. Jarkko Ruudun elämäkerta Jumalainen näytelmä (Otava) on täynnä tykitystä ja värikkäitä kuvailuja kaukalosta ja pukuhuoneesta. Tuomas Nyholmin minämuotoon kirjoittamassa elämäkerrassa Ruutu myös analysoi terävästi esimerkiksi rooliaan kaukalon pahiksena. Jarkko Ruutu – Jumalainen näytelmä kiehtoo myös sellaista lukijaa, joka ei ole jääkiekkofani tai ole seurannut Ruudun uraa ja edesottamuksia.
Jarkko Ruutu -kirja luottaa tekstiin, jota on paljon. Sivuja kirjassa on neljä ja puolisataa, taitto tiukkaa. Eteenpäin kaatuva kerronta kuitenkin takaa sen, että lukumerkki kirjan välissä etenee nopeasti. Jos hyppii vähemmän kiinnostavien kohtien yli, silmä löytää pian taas jotain kiinnostavaa.