Laura Malmivaaran romaani on paljon muuta kuin mitä julkisuudesta voisi luulla

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.
Laura Malmivaara. © Jouni Harala / Otava

Veikkaan, että suurin osa ryhtyy tarttuu Laura Malmivaaran Vaiti-romaaniin (Otava 2021) sillä ajatuksella, että peittelemättömästi autofiktiivinen kirja antaa lisävaloa muutaman vuoden takaisesta Aku Louhimies -kohusta.

Maaliskuussa 2018 joukko suomalaisia näyttelijöitä kertoi Louhimiehen ohjausmetodeista ja kertoi tulleensa alistetuiksi ja nöyryytetyiksi. Julkisuudessa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen tapaus kytkettiin osaksi kansainvälistä #metoo-liikettä. #metoo on seksuaalista häirintää ja ahdistelua vastustava kampanja, mutta Louhimiestä ei syytetty niistä.

Louhimiehen ohjausmetodeja arvostelleet olivat Laura Malmivaaran kollegoja, ystäviäkin. Louhimies on myös Malmivaaran entinen aviopuoliso ja lasten isä; Malmivaara ja Louhimies olivat eronneet vuonna 2012.

Kohun riehuessa Malmivaara oli romaaninsa nimen mukaisesti vaiti eikä suostunut haastatteluihin. Romaanin ilmestymisen aattona Helsingin Sanomissa julkaistussa Teppo Sillantauksen Malmivaara-haastattelussa tämä näkökulma korostuu otsikkoa myöten: ”Nyt puhuu Laura Malmivaara”.