Laura Lindstedt boikotoi Göteborgin kirjamessuja: ”En vain näe muita vaihtoehtoja”

Kirjamessujen esiintyjäkatraassa käy kato.

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Göteborgin kirjamessujen esiintyjäkatraassa käy kato, sillä joukko kirjailijoita protestoi sitä vastaan, että messuorganisaatio on myynyt messuosaston ruotsalaiselle äärioikeistolaiseksi luonnehditulle Nya Tider -julkaisulle.

Messuboikotoijien joukkoon on liittynyt Finlandia-palkittu Laura Lindstedt, joka oli kutsuttu syys-lokakuun taitteessa järjestettäville messuille Oneiron-romaaninsa ruotsinnoksen myötä.

”Olin jo kertaalleen päättänyt, että lähden sinne. Satavuotias Suomi on yksi messujen tämänvuotisista teemoista. Messuille osallistuu moni arvostamani kirjailija ja organisaatio, kuten Suomen PEN. Olisin halunnut olla tässä joukossa mukana. Olisin halunnut tavata kollegoita ja lukijoita. Totta kai olisin halunnut tehdä messuilla oman osuuteni Oneironin ruotsinnoksen näkyvyyden eteen”, Lindstedt kertoo pitkässä julkisessa Facebook-statuspäivityksessään.

Tekstissään Lindstedt pohtii syitä osallistumiselleen – Facebook-päivitystään aloittaessaan hän oli vielä sitä mieltä, että osallistuisi messuille.

”[Messujen toimitusjohtaja] Maria Källsson perustelee ratkaisua [myydä lattiatilaa Nya Tiderille] sananvapaudella. Demokratiaan kuuluu eriävien mielipiteiden sietäminen; ständin myyminen äärioikeistolaiselle julkaisulle ei tarkoita sitä, että messut (tai messuille osallistuvat tahot) jakaisivat Nya Tiderin arvomaailman”, Lindstedt taustoittaa.