Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Lainauskorvauksen takinkääntäjät: vihreät, kd ja perussuomalaiset

Blogit Kirjailijan päiväkirja 15.4.2015 16:13
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirjantekijöiden teosten lainoista saama korvaus nousee tulevina vuosina merkittävästi. Maaliskuun alussa kahdeksan nykyistä eduskuntapuoluetta allekirjoitti julkilausuman nimeltään ”Lainauskorvausten nostaminen pohjoismaiselle tasolle”. Sen mukaan allekirjoittajapuolueet ”ilmoittavat edellä julki lausuttujen perusteiden mukaisesti tavoitteena olevan, että vuosina 2016–2018 valtion talousarviossa lainauskorvauksen tasoa korotetaan asteittain niin, että vuoden 2018 talousarviossa lainauskorvaus yleisistä kirjastoista sekä tutkimusta ja opetustoimintaa palvelevista kirjastoista olisi kaikkiaan 14 225 000 euroa”.

Tänä vuonna lainauskorvaus on Suomessa 8,2 miljoonaa euroa. Siihen verrattuna nousua tulee kolmen vuoden aikana yli 70 prosenttia, mikäli puolueet pitävät kiinni lupauksestaan.

Kirjallisuuslehti Parnasso teki samoille kahdeksalle puolueelle suunnatun kyselyn, jossa lainauskorvauksen nostamista pohjoismaiselle tasolle kannatti vain viisi kahdeksasta puolueesta. Vihreiden, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten kanta muuttui nopeasti. Parnasson kysely toteutettiin vain muutamia päiviä ennen julkilausumaa. Tässä tapauksessa takinkääntö oli kirjantekijöiden kannalta myönteinen.

Tekijänoikeusjärjestö Sanasto ilmeisesti onnistui hyvin lobbauksessaan ja sai tiristettyä puolueilta yhteisen lupauksen ennen vaaleja. Tuleva hallitus muodostetaan joka tapauksessa julkilausuman allekirjoittaneista kahdeksasta suurimmasta puolueesta.

Ketkä olivat nopeat mielenmuuttajat?

Parnasson kyselyssä kysymys kuului: ”Lainauskorvausta pitäisi mielestämme a) pienentää, b) pitää nykytasollaan, c) nostaa pohjoismaiselle tasolle tai sen yli.”

Vaihtoehdon c valitsivat keskusta, Sdp, kokoomus, vasemmistoliitto ja Rkp. Vaihtoehdon b kannalla olivat perussuomalaiset, vihreät ja kristillisdemokraatit.

”Nykyisessä taloustilanteessa nykytason säilyttäminenkin on kunnianhimoinen tavoite”, perussuomalaiset muotoili Parnassolle vain päivää ennen kuin puolueen allekirjoittama julkilausuma julkistettiin.

Vihreiden puoluesihteerin Lasse Miettisen mukaan lainauskorvauksen ”tasoa on syytä seurata ja nostaa sitä kohti yleisempää pohjoismaista tasoa, kun valtiontalouden tila helpottaa”. Vaihtoehdoista Miettinen valitsi vajaa viikko ennen julkilausuman julkistamista b:n.

B oli myös kristillisdemokraattien puoluesihteerin Asmo Maanselän valinta.

”Pieni korotus tulisi tehdä, mutta ei ole varaa korottaa pohjoismaiselle tasolle. Voisi harkita kirjastokorvausten kattoa, eli muutamalta eniten korvauksia saaneelta leikattaisiin niiden hyväksi, joiden kirjoja lainataan vähemmän”, Maanselkä pohti kolme viikkoa ennen julkilausumaa.

Gallupykkösen keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen perustelee lainauskorvauksen nostamista Parnassolle: ”Kirjantekijöiden tulee saada kohtuullinen korvaus teostensa käyttämisestä, jota kirjastolainaaminen myös on. Pidemmän aikavälin tavoitteena tulee olla lainauskorvauksen saaminen pohjoismaiselle tasolle. Kirjastokorvaukset auttavat kotimaisen kirjallisuuden menestymistä, mikä on osaltaan tärkeää tavoitteessamme saada luova ala kokonaisuudessaan merkittävään kasvuun tulevina vuosina.”