"Kyselyitä likimain satelee" – Suomalaisen kirjallisuuden uusi kauppanainen kertoo, mikä maailmalla kiinnostaa

Helsinki Literary Agency aloittaa toimintansa tammikuun 2017 alussa.

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Gummerus, Teos ja Schildts & Söderströms -kustantamot ovat perustaneet Helsinki Literary Agency -nimisen kirjallisuusagentuurin myymään kirjojen käännösoikeuksia ulkomaille. Helsinki Literary Agency aloittaa toimintansa tammikuun 2017 alussa, ja se aikoo olla mukana jo keväällä järjestettävillä Lontoon kirjamessuilla.

Agentuurin omistus jakautuu tasan kolmen perustajakustantamon kesken, ja omistus näkyy myös agentuurin listalla, jolle tulee tasapuolisesti kolmen kustantamon teoksia.

”Pitkän aikavälin tavoite on edustaa myös muita kirjailijoita, joko näiden kirjailijoiden kustantamojen toimeksiannosta tai agentuurin itsensä valitsemia kirjailijoita. Toiminta aloitetaan kuitenkin omistajakustantamojen edustuksilla, kunnes työ saadaan käyntiin ja vakiintumaan”, Helsinki Literary Agencyn toimitusjohtajana aloittava Urpu Strellman kertoo.

Strellman on työskennellyt pitkään Art House -ryhmässä kustannuspäällikkönä.

”Olen ollut ulkomaisilla kirjamessuilla toistaiseksi lähinnä ostajana, mutta kiinnostuneita kyselyitä muunmaalaisilta kustantajilta likimain satelee. Suomalaisen kirjallisuuden saama kansainvälinen huomio on kasvanut vuosi vuodelta, ja meikäläistä kustannusmaailmaa tunnetaan hyvin monilla markkinoilla. Osaltaan kyse on siitä, että Frankfurtin teemamaavuoden iso työ on kantanut hedelmää”, hän sanoo.