Kustantamosarjan paluu

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Juuri lukemaan oppineiden lasten kirjallisuudessa kustantamojen omat kirjasarjat ovat olleet tavattoman suosittuja. Monen kirjaston lastenosastolla kirjat on järjestetty näiden kustantamosarjojen mukaan. Kustantamosarjan idea on antaa jonkinmoinen takuu siitä, millaisella lukijalle kirja sopii.

Usein sarjan sisällä ilmestyy kirjailijoiden omia sarjoja. Omakin ensimmäinen lastenkirjani ilmestyi kuusitoista vuotta sitten Tammen Kirjava kukko -kustantamosarjassa ja laajeni sittemmin yhdeksänosaiseksi sarjaksi.

Suurista kustantamoista juuri Tammi oli 2000-luvun alussa vahva itse lukevien ja ahmimisikäisten kustantamosarjoissa: Keltanokat, Kirjavat kukot ja Vihreät varikset olivat tunnettuja brändejä, joiden sisällä lukija siirtyi helposti kirjailijasta ja kirjailijan sarjasta toiseen. WSOY:n vastaus olivat Wernerit ja Isot Wernerit.

Sittemmin Tammi ja WSOY lakkauttivat sarjat, jolloin lukemaan oppineiden ja ahmimisikäisten kustantamosarjoja jäi käytännössä vain Kustannus-Mäkelälle.

Tänään Villa Kivessä järjestetyssä Bonnierin eli WSOY:n ja Tammen lasten- ja nuortenkirjojen syysesittelytilaisuudessa Bonnier kertoi palaavansa kustantamosarjojen tekijäksi. Lukupalat-kirjoissa, jotka ilmestyvät WSOY-brändin alla, on enemmän kuvia kuin Keltanokissa, jotka olivat aiemmista Tammen sarjoista vähätekstisimpiä. Tekstiä on vastaavasti vähemmän kuin Keltanokissa.