Kun kirjahyllyt katosivat

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Viime kuukausina olen viettänyt huomattavan paljon aikaa netin asuntoportaaleissa tutustumassa Helsingin kantakaupungissa tarjolla oleviin asuntoihin. Se on samalla mahdollisuus kurkistaa paitsi helsinkiläisiin koteihin myös suomalaisiin unelmiin.

Ennen kuin asunnoista otetaan valokuvia Oikotielle laitettavaksi, ne siivotaan ja laitetaan mahdollisimman houkutteleviksi, jotta kauppa kävisi ja ostajaehdokas hurmaantuisi maksamaan mahdollisimman paljon. Jobbaaminen eli asuntojen arvonnosto pintaremontilla on vanha toimintatapa, stalaaminen eli asunnon tekeminen houkuttelevaksi meikkaamalla se kantamalla sisään uudet huonekalut, matot ja taulut, on viime vuosina yleistynyt tapa. Ostetun täysstailauksen ja myyjän itsensä tekemän siistimisjärjestelyn väliin mahtuu kaikenlaista.

Asuntokuvia katsellessani olen kiinnittänyt huomiota siihen, että asunnoissa on sangen harvoin kirjahyllyjä. Mistä se johtuu?

Olisiko syy se, että kirjahylly vie tilaa ja pienentää huonetta? Asuntokuviinhan asunto pyritään saamaan näyttämään mahdollisimman tilavalta, joten kirjahylly kannattaa purkaa ja kirjat viedä kellarikomeroon asunnon myynnin ajaksi.

Selitys on liian rationaalinen pitääkseen paikkansa.