Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kulttuuri ei ministeriä kaipaa

Blogit Kirjailijan päiväkirja 27.5.2015 19:53
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Juha Sipilän hallituksen ministerijaossa ei ole erillistä kulttuuriministeriä vaan kulttuuriasioista vastaa kokoomuslainen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Kun ministerien määrää haluttiin vähentää, yhdistäminen on luontevaa, onhan ministeriökin opetus- ja kulttuuriministeriö, jonka kakkosministeri kulttuuriministeri on ollut silloin kun tehtävät on jaettu.

Erityisen kulttuuriministerin poistuminen ministerijoukosta on tuntunut herättävän taiteilijoiden piirissä hämmennystä ja pelkoa. Turhaan.

Kulttuuri ei tarvitse ministeriä vaan toimintaedellytyksiä. Opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntevat virkamiehet ja luottamushenkilöt ovat tässä avainasemassa.

Ministerillä on taiteilijoiden kannalta kaksi tehtävää: käydä avaamassa kulttuuritapahtumia ja hankkia kulttuurille rahaa.

Ensimmäinen tavoite kytkeytyy luontevasti hallituksen toiseen hankkeeseen, korkeakoulujen kolmanteen lukukauteen. Opetusministerillekin tulee kolmas lukukausi, kun hän voi koulujen loma-ajat kiertää musiikkifestareilla, kirjallisuustapahtumissa ja kesäteattereissa.