Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kultamitalihetki

Blogit Kirjailijan päiväkirja 5.1.2016 13:28
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Savonia-palkintojuhlassa pitämäni kiitospuhe

 

Toisinaan kuulee sanottavan, että romaanin kirjoittaminen on kuin maratonjuoksu. Vertaus kuulostaa hyvältä, mutta siinä on yksi kohtalaisen ratkaiseva puute. Se ei nimittäin pidä paikkaansa.

Romaanin kirjoittaminen ei ole yksittäinen juoksu vaan kestävyysharjoittelua, treeniä. Se on kaikki se työ, joka tehdään yksin ennen kuin kipitetään reilut kolme tuntia väenpaljoudessa numerolappu rinnassa, vilkutellaan yleisölle ja hörpitään pahanmakuisia sokeri- ja magnesiumsotkuja.

Kirjailijalle romaani on siis olympiadi. Teoksen valmistelu alkaa tavoiteasetannasta: mitä teen ja miksi ihmeessä? Näihin kysymyksiin on syytä hankkia vastaukset hyvissä ajoin, sillä kirjoittamisrupeaman aikana epäuskon hetkinä niitä esittää itselleen monta kertaa.

Harjoituskaudella eteen tulee ennakoimattomia vastoinkäymisiä. Akillesjänne voi kipeytyä. Päähenkilö voi lakata hengittämästä ennen aikojaan. Romaanin kirjoittamisessa on erilaisia kausia aivan kuin kestävyysharjoittelussa. Yhtenä aikana kerättään kilometrejä, toisena otetaan intensiivisiä spurtteja ja tihennetään askelta.