Kuka huolisi Akateemisen?

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Akateeminen kirjakauppa on myynnissä. Vähittäiskaupan murroksesta ja venäläisten ostovoiman heikkenemisestä kärsivän Stockmannin liikevaihto laski viime vuonna lähes kymmenellä prosentilla. Saneerausjohtajaksi palkattu ruotsalainen Per Thelin on pannut tuulemaan. Seppälä myytiin jo, Hobby Hall on kaupan. Oulun tavaratalo ja kolme venäläistä tavarataloa suljetaan. Stockmann Beautyt lakkautetaan. Noin aluksi.

Stockmannin organisaatio on jaettu kiinteistöihin, vähittäiskauppaan ja muotiketjuihin. Yksinkertaistetusti jaottelu tarkoittaa sitä, että Stockmann ryhtyy vuokraamaan selvästi nykyistä enemmän tavarataloneliöitään ulkopuolisille yrityksille ja keskittyy muutamiin kaupan osa-alueisiin.

”Stockmannin tarjonta keskittyy jatkossa entistä vahvemmin muotiin, kosmetiikkaan, Stockmann Herkkuun ja kodintuotteisiin”, Stockmann muotoilee tilinpäätöstiedotteessaan.

Kirjakaupasta Stockmann varmasti luopuisi, jos vain löytäisi sopivan ostajan. Jos ostajaa ei löydy, kirjamyynnin lopettaminen ja neliöiden vuokraaminen paremmin maksaville muille yrityksille on toinen vaihtoehto. Starbucksille vuokratusta neliöstä Stockmann saa taatusti enemmän tulosta kuin Akateemisen kirjakaupan runopöydästä.

Kuka ostaisi Akateemisen?