Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kroolaten ja viilaten

Blogit Kirjailijan päiväkirja 17.5.2014 20:30
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Helsingissä järjestettiin Suomen ensimmäinen Kirjakrooli-tapahtuma. Sen esikuvia ovat Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa järjestettävät Lit Crawl -tapahtumat, joista ensimmäinen järjestettiin San Franciscossa kymmenen vuotta sitten. Idean on Suomeen tuonut monen muun media-alan työnsä lisäksi myös kirjailijana toimiva Markus Leikola, joka valittiin keväällä Helsingin kirjailijoiden puheenjohtajaksi.

Kirjakrooli on eräänlainen Art goes kapakka -tilaisuus, jossa kirjailijat ja kääntäjät lukevat tekstejään ja keskustelevat yleisön kanssa ilmaistilaisuuksissa. Ilmeisesti sää- ja äänentoistosyistä tilaisuudet järjestettiin sisätiloissa, vaikka lauantain kesäinen sää olisi luultavasti kerännyt enemmän yleisöä ulkotiloihin.

Kirjakroolin idea on sympaattinen, mutta ehkä sekä sää että samaan aikaan osunut ravintolapäivä verottivat yleisömäärää. Esiinnyin Teatterissa Pohjois-Esplanadilla, jossa ainakin alkuillan aikaan suuri osa kuulijoista oli toisia kirjailijoita. Siinä ei ole mitään uutta. Samaan on totuttu monilla kirjamessuilla. Kunhan muutama tapahtuma saadaan alle, Kirjakrooli varmasti vakiinnuttaa asemansa kirjallisena tilaisuutena, jota odotetaan ja johon osallistutaan.