Kroolaamaan Mannerheimin kanssa?

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä 4. kesäkuuta Helsingissä järjestetään toista kertaa Kirjakrooli-tapahtuma, jossa yli 70 kirjailijaa lukee teoksiaan Helsingin keskustassa. Tenttasin tapahtuman Suomeen tuoneelta kirjailija Markus Leikolalta, mistä tapahtumassa on kyse.

Kirjakrooli on varastettu idea. Mistä sen varastit, Kirjakroolin Suomeen tuonut kirjailija ja Helsingin kirjailijoiden puheenjohtaja Markus Leikola?

”Ei sentään varastettu, eikä edes lainattu hyvän tavaan sallimassa laajuudessa, vaan luvan ja lisenssin kanssa Litquake Foundationilta. Se järjesti ensimmäisen LitCrawlin San Franciscossa vuosituhannen vaihteessa. Viime syksynä olin paikan päällä, kun Missionin kaupunginosan valtasi 600 kirjailijaa: jalkautumisen tapahtumapaikkoina olivat kapakoiden lisäksi mm. poliisiasema, parturi ja erotiikkakauppa. Helsinki on Lontoon jälkeen toinen eurooppalainen kroolauskaupunki, mistä olemme vähän ylpeitäkin.”

Kirjailijat etupäässä lukevat omia tekstejään. Tavoitellaanko tällä samaa ilmiötä kuin että kapakassa pöytään istuu tarinoija, joka haluaa kertoa elämäntarinansa, joka jatkuu ja jatkuu ja jatkuu?

”Onneksi kirjailijat kirjoittavat muutakin kuin oman elämänsä tarinaa! Tavoitteena on yksinkertaisesti saattaa kirjailijat ja heidän yleisönsä yhteen. Kysyntää tuntuu olevan kummallakin puolella. Vaikka kirjallisuustapahtumia on tullut aiempaa enemmän, Kirjakrooli on ainoa, joka on ilmainen ja kattaa kaikki genret ja joista voi löytää sekä uutuuskirjailijat että vanhempia suosikkeja.” Tänä vuonna mukana on myös pari kustantamoiden kirjakauppaa ja Rikhardinkadun kirjasto. Saako niistä ostaa olutta? Saako kapakoista ostaa kirjoja?