Kotimainen romaani romahti

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirja-alan synkäksi vuodeksi manattu 2013 ei kirjakaupan myyntilukujen perusteella näytäkään niin synkältä kuin muutamat kustantamot uumoilivat epävirallisesti ennen joulua. Kirjakauppaliiton tilastojen mukaan kolmen kirjakauppaketjun eli Suomalaisen, Akateemisen ja Infon myynti jäi vain 2,3 prosenttia edellisvuotisesta. Kun inflaatio joulukuusta joulukuuhun oli 1,6 prosenttia, kirjamyynnin reaaliarvo laski nelisen prosenttia.

Minne hävisi kaksinumeroiseksi pelätty pudotus? Ovatko kirjakaupat ja kustantamot myyneet eri kirjoja?

Ensimmäinen selitys tullee siitä, että kirjakauppaliiton tilastot koskevat kirjojen kokonaismyyntiä, jossa ovat mukana myös oppimateriaalit. Oppimateriaalien myynti kasvoi yli neljä prosenttia euroissa mitattuna. Kaunokirjojen, lasten ja nuorten kirjojan ja tietokirjojen myynti laski tilaston mukaan 3–5 prosenttia.

Toinen selitys tulee siitä, että kirjakauppaliiton tilastoissa on edustettuna vain kolme ketjua. Ehkä muut kanavat ovat kehittyneet toisella tavalla kuin tilastoitu kolmikko?

Kolmas selitys voi olla se, että kirjakaupat katsovat ja tilastoivat omaa ulosmyyntiään, kustantamot omaansa. Ehkä kirjojen hinta kaupoissa on noussut enemmän kuin se hinta, jolla kustantamot myyvät kirjoja kirjakaupoille? Ehkä kirjakaupat ovat pienentäneet varastojaan ja parantaneet marginaaliaan.