Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kotimainen laatu käy kaupaksi

Blogit Kirjailijan päiväkirja 13.1.2015 10:11
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Mitä Suomi lukee -lista kertoo selvästi, että kaunokirjallisesti kunnianhimoinen kaunokirjallisuus ei käy järin hyvin kaupaksi. Joulukuun Mitä Suomi lukee -listan käännöskirjallisuuden kärkikymmenikössä on vain yksi teos, jota kutsuttaisiin englanninkielisellä termillä literary fiction. Se on listan kymmenes, Haruki Murakamin Värittömän miehen vaellusvuodet.

Murakami on Suomessa(kin) poikkeuksellisen suosittu kirjailija, ja uuden teoksen kiinnostavuutta Suomessa lisää se, että romaanissa vieraillaan Suomessa.

Käännöskirjallisuudesta kaupaksi käyvät dekkarit ja trillerit. Niitä on kymmenestä kirjasta seitsemän. Niin sanottua romanttista kirjallisuutta edustaa yksi teos, ja yksi on Paulo Coelhon uusin romaani.

Kotimaisten kirjojen MSL-lista näyttää joulukuussa huomattavasti monipuolisemmalta. Joulukuun myydyin teos oli Jussi Valtosen Finlandia-palkittu He eivät tiedä mitä tekevät, kakkonen Juha Vuorisen äijäilottelu, kolmas Ilkka Remeksen toimintatrilleri, neljäs Tuomas Kyrön humoristinen Mielensäpahoittaja-romaani ja viides Anna-Leena Härkösen lottovoittotarina. Kärkikymmenikköön kuuluvat myös vuoden eniten huomiota saaneet esikoisteokset Tommi Kinnusen Neljäntienristeys ja Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia.