Korona sai kirjamyynnin kaksinumeroiseen vuosikasvuun – myös painettujen kirjojen myynti kohosi

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Viestejä oli saatu jo pitkin viime vuotta, mutta Suomen kustannusyhdistyksen julkaisema neljännesvuositilasto muutti sanalliset luonnehdinnat konkreettisiksi numeroiksi: suurimpien suomalaisten kustantamoiden yleisen kirjallisuuden myynti kasvoi viime vuonna peräti 12 prosenttia.

Koska kustannusalalla on käytössä eri tilastoja, korostettakoon, että luku ei ole vertailukelpoinen keväällä julkistettavan kustannusyhdistyksen vuositilaston kanssa, sillä neljännesvuositilastossa ei ole mukana kaikkia kustantamoita. Ei vuositilastokaan toki kata kuin yhdistyksen jäsenkustantamot, mutta se on silti kattavampi.

Toiseksi huomata kannattaa, että kustannusyhdistyksen tilastot kertovat kustantamoiden myynnistä. Kustantamot myyvät kirjoja pääasiassa kirja- ja muille kaupoille ja digituotteiden osalta luku- ja kuunteluaikapalveluille, jotka puolestaan myyvät niitä edelleen kuluttajille. Luvuista ei siis voi suoraan lukea, miten suomalaisten kirjallisuuteen käyttämät rahat ovat kehittyneet.

Suomessa korona ei sulkenut kirjakauppoja, mutta kirjastojen ovet pantiin keväällä säppiin, ja kirjastojen toimintaa rajoitettiin uudelleen ennen joulua. Myöhemmin julkistettavat kirjastojen lainaustilastot antavat lisävaloa siihen, ovatko suomalaiset mahdollisesti lukeneet enemmän vai onko kirjoja ostettu aiempaa enemmän siitä syystä, että niitä ei ole voinut lainata.