Klassikot uusiksi

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Olen odottanut kiinnostuneena tietoa siitä, mitä Jo Nesbø tekee Harry Holelle – tai mitä hän ylipäänsä tekee seuraavaksi. Viime kesänä ilmestyneen Poliisi-romaanin, kymmenennen Hole-kirjan, loppu voisi viitata ainakin tauon pitämiseen.

Guardianin uutisen mukaan Nesbø kirjoittaa ainakin yhtenä seuraavista teoksistaan uudelleentulkinnan William Shakespearen Macbethistä. Verta ja väkivaltaa on tiedossa. Veikkaisin, että ilman Harry Holea.

Nesbøn uudelleentulkinta ilmestyy Hogarth Shakespeare -sarjassa, johon omat versionsa Shakespearen klassikkonäytelmistä kirjoittavat myös ainakin Anne Tyler, Jeanette Winterson, Margaret Atwood ja Howard Jacobson. Sarja alkaa vuonna 2016, jolloin Shakespearen kuolemasta tulee kuluneeksi 400 vuotta.

Kirjoja muutetaan paljon muihin taidemuotoihin, mutta kirjojen kirjoittaminen kirjojen (tai näytelmäkäsikirjoitusten) päälle on harvinaisempaa. Sadut ja myytit toki toistuvat ja elävät, intertekstuaalisuus kukkii, mutta kokonaisia teoksia siirretään vain harvoin nykyaikaan saman taiteenlajin sisällä.

Miksei voisi? Miksei suorastaan pitäisi?