Kirjojen Netflix

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Amazon julkisti eilen illalla Suomen aikaa huhutun Kindle Unlimited -palvelun, jossa 9,99 Yhdysvaltain dollarin kuukausimaksua vastaan tilaaja saa lukea rajattomasti e-kirjoja 600 000 nimikkeen valikoimasta. Aluksi palvelu on tarjolla vain Yhdysvalloissa.

Palvelu ei ole ainutlaatuinen. Yhdysvalloissa toimii vastaavankaltaisia palveluita satojentuhansien nimikkeiden valikoimilla, ja Suomessakin on Luekirja-palvelu, jonka valikoimaista kirjoja saa lukea 24,90 euron kuukausimaksulla niin paljon kuin sielu ja silmät sietävät. Merkittäväksi Kindle Unlimitedin tekee se, että palvelun takana on Amazon, josta on tullut kustannusalan mahtitekijä.

Palvelun toimintamalli on tuttu musiikin (Spotify) ja televisiosisällön (Netflix) puolelta. Amazonilla on jo oma televisiopalvelu, johon se Netflixin tapaan tekee itse sisältöä, siis vain kyseisessä palvelussa nähtäviä televisiosarjoja.

Samankaltainen Kindle Unlimited Only -strategia olisi mahdollinen myös kirjojen puolella, toimiihan Amazon kustantajana Yhdysvalloissa, ja tänä vuonna yhtiö on perustanut kustantamon myös Saksaan ja aloittaa kustannustoiminnan Euroopassa. Se ei kuitenkaan ole mahdollista ennen kuin Amazonin kustannettavaksi osuu sellaisia hittejä, joista kaikki puhuvat niin kuin Netflixin sarjoista. Kun tiedetään markkinointiviestinnän voima, ei kirjahitin tekeminen ole suinkaan mahdotonta.

Kindle Unlimitedin nimikemäärä kuulostaa valtavalta, ja sitä se onkin, mutta palvelua tutkineiden kommenttien perusteella uutuustarjonta on niukkaa. Matketwatchin haastattelema teknologiatoimiala-analyytikko Jeff Kagan huomauttaa, että Kindle Unlimitedistä ei tule kaikkien palvelua. Koska e-kirjojen hinnat ovat Yhdysvalloissa muutamia taaloja, Kindle Unlimited kääntyy asiakkaalle taloudellisesti järkeväksi vasta, jos haluaa lukea kuukaudessa vähintään kaksi palvelun valikoimaan kuuluvaa teosta.