Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kirjojen Netflix

Blogit Kirjailijan päiväkirja 19.7.2014 14:25
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Amazon julkisti eilen illalla Suomen aikaa huhutun Kindle Unlimited -palvelun, jossa 9,99 Yhdysvaltain dollarin kuukausimaksua vastaan tilaaja saa lukea rajattomasti e-kirjoja 600 000 nimikkeen valikoimasta. Aluksi palvelu on tarjolla vain Yhdysvalloissa.

Palvelu ei ole ainutlaatuinen. Yhdysvalloissa toimii vastaavankaltaisia palveluita satojentuhansien nimikkeiden valikoimilla, ja Suomessakin on Luekirja-palvelu, jonka valikoimaista kirjoja saa lukea 24,90 euron kuukausimaksulla niin paljon kuin sielu ja silmät sietävät. Merkittäväksi Kindle Unlimitedin tekee se, että palvelun takana on Amazon, josta on tullut kustannusalan mahtitekijä.

Palvelun toimintamalli on tuttu musiikin (Spotify) ja televisiosisällön (Netflix) puolelta. Amazonilla on jo oma televisiopalvelu, johon se Netflixin tapaan tekee itse sisältöä, siis vain kyseisessä palvelussa nähtäviä televisiosarjoja.

Samankaltainen Kindle Unlimited Only -strategia olisi mahdollinen myös kirjojen puolella, toimiihan Amazon kustantajana Yhdysvalloissa, ja tänä vuonna yhtiö on perustanut kustantamon myös Saksaan ja aloittaa kustannustoiminnan Euroopassa. Se ei kuitenkaan ole mahdollista ennen kuin Amazonin kustannettavaksi osuu sellaisia hittejä, joista kaikki puhuvat niin kuin Netflixin sarjoista. Kun tiedetään markkinointiviestinnän voima, ei kirjahitin tekeminen ole suinkaan mahdotonta.

Kindle Unlimitedin nimikemäärä kuulostaa valtavalta, ja sitä se onkin, mutta palvelua tutkineiden kommenttien perusteella uutuustarjonta on niukkaa. Matketwatchin haastattelema teknologiatoimiala-analyytikko Jeff Kagan huomauttaa, että Kindle Unlimitedistä ei tule kaikkien palvelua. Koska e-kirjojen hinnat ovat Yhdysvalloissa muutamia taaloja, Kindle Unlimited kääntyy asiakkaalle taloudellisesti järkeväksi vasta, jos haluaa lukea kuukaudessa vähintään kaksi palvelun valikoimaan kuuluvaa teosta.

Näyttää ainakin ensi alkuun siltä, että Kindle Unlimited palvelee parhaiten kovan lukijan varakirjastona. Ei voi luottaa, että haluamiaan uutuuksia saisi sen kautta, mutta ”jotakin luettavaa” riittää enemmän lähikirjastossa.

Amazonin tarkoituksena epäilemättä on levittää palveluaan myös muille kielialueille. Suomi tuskin on listan kärkipäässä, eihän yhtiöllä ole vielä muutakaan toimintaa Suomessa. Kiinnostuneena odotan, josko lähipäivinä julkisuuteen vuotaisi tietoja siitä, kuinka Kindle Unlimitedistä kertyvät rahat jaetaan Amazonin ja kirjojen tekijöiden kesken. Pienistä taalamääristä jää vähänlaisesti jaettavaa, kuten Spotify on osoittanut.

Back list -nimikkeiden osalta toisaalta ajattelutapa on se, että jokainen euro on kotiinpäin. Tälläkin hetkellä taitaa olla käynnissä tarjous, jossa 12 eurolla saa kolme pokkaria. Kun ottaa huomioon fyysiseen kirjaan liittyvät kustannukset, ollaan suunnilleen samoissa euroissa kuin jos kymmenen taalan kuukausimaksulla ostaisi samasta valikoimasta kolme e-kirjaa.

Kindle Unlimited ja sen kaltaiset palvelut voivat lisätä lukemista. Kindle Unlimitedin etuja on esimerkiksi käytön helppous. Lukemisen voi vaihtaa kuunteluksi lennosta, päätelaitetta voi vaihtaa. Aamulla kirjaa voi lukea puhelimen ruudulta, lenkillä sitä voi kuunnella ja illalla käyttää lukemiseen tablettia. Sivu pysyy palvelun muistissa automaattisesti.