Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kirjojen myyntilistat laahaavat – tässä selitys

Blogit Kirjailijan päiväkirja 22.8.2017 16:03
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirjakauppaliiton laatima Mitä Suomi lukee? -lista on Suomen viralliseen asemaan noussut kirjanmyyntitilasto. Tältä vuodelta on julkaistu vasta neljä Mitä Suomi lukee? -listaa, vaikka elokuu on jo ylittänyt puolivälin.

Mistä tämä johtuu, Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson?

”Tammi–helmikuussa on alekausi, joten tammi–helmikuun luvut julkaistaan yhtenä listana. Kesälomakauden kesä–heinäkuu julkaistaan samoin yhtenä tilastona. Kesäkauden luvut julkaistaan tällä viikolla, kunhan saamme vielä yhdet puuttuvat tiedot.”

Mitä Suomi lukee? -tilasto perustuu laajan valikoiman kirjakauppojen sekä verkkokauppojen ja Lehtipisteen kyseisen kuukauden tai kuukausien kirjamyyntiin. Kaupoilla on käytössään eri kassa- ja raportointijärjestelmiä, joten listojen koostaminen on käytännössä Kirjakauppaliiton toimistolla tehtävää käsityötä.

”On käyty keskustelua siitä, voisiko listoilla julkaistavien nimikkeiden määrää ja listan julkistamistiheyttä nostaa, mutta on todettu, että hyöty ei ole suhteessa työmäärään.”

Kirjakauppaliitto ei kerää myyntivolyymitietoja yksittäisiltä kuukausilta, mutta loppuvuosi isänpäivästä jouluun on kirjojen paras myyntisesonki.

”Keväällä äitienpäivä ja valmistujaiset muodostavat piikin. Kirja on edelleen suosittu lahja”, Karlsson sanoo.

Kirjamyynnin rakenne vaihtelee sesongeittain: alkuvuodesta ostetaan hyvinvointia, kesällä dekkareita ja viihdekirjallisuutta.

”Kesäisin mökkipaikkakunnilla näkyy myös kysyntää paikallishistoriatyyppiselle kirjallisuudelle.”

Mitä Suomi lukee? -julkaistaan tammi-helmikuun ja kesä-heinäkuun yhdistettyjä listoja lukuun ottamatta kuukausittain eli kymmenen listaa vuodessa. Mitä Suomi lukee? -listalla kerrotaan järjestyksessä kuukauden kymmenen eniten myytyä kotimaista kaunokirjaa, käännöskaunokirjaa, lasten- tai nuortenkirjaa ja pokkaria sekä kaksikymmentä eniten myytyä tietokirjaa.