Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kirjoittaako tekoäly tulevaisuuden dekkarit?

Blogit Kirjailijan päiväkirja 17.3.2018 18:49
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Ei ole pelkästään kirjallisuuskeskustelujen piirre, että kiinnostavimmat huomiot tulevat varsinaisen aiheen ulkolaidalta, mutta kirjallisuuspaneeleissa se tuntuu olevan sisäänrakennettu piirre.

Niin tänäänkin, kun LittFest-kirjallisuustapahtumassa Vaasan kaupunginkirjastossa otsikon ”Varför ska vil läsa böcker i framtiden” äärelle olivat kerääntyneet suomenruotsalaiset kääntäjä Janina Orlov ja kirjailija Kaj Korkea-aho sekä ruotsalainen kirjailija ja kuvittaja Johan Unenge.

Johanna Stenbackin ohjailema keskustelu eteni lapsuuden ensimmäisistä lukukokemuksista tekoälyyn.

 

Johan Unenge huomautti, että lukuaikapalveluissa, joissa käyttäjä saa kiinteällä kuukausimaksulla lukea tai kuunnella niin paljon palvelun valikoimaa kuin sielu sietää, teknologia mahdollistaa käyttäjän liikkeiden tarkan seuraamisen. Kuinka moni lukija on lukenut ensimmäisen luvun? Onko huomattavan moni lukija lopettanut jossakin kohtaa kirjaa? Kuinka paljon eri lukujen lukemiseen on käytetty aikaa?

Elokuvateollisuus koe-esittää työn alla olevia elokuvia koeyleisölle, ja leffoja muokataan esikatsojareaktioiden perusteella. Voisiko sama siirtyä kirjallisuuteen?

Kaj Korkea-aho tarrasi visiointiin ja nosti esiin sen, voisiko kovaa vauhtia kehittyvä tekoäly (artificial intelligence) jatkossa kirjoittaa genrekirjallisuutta. Kun tiedetään, millaiset juonikuviot ja asetelmat vaikkapa dekkareissa toimivat, tarvitaanko enää ihmistä väliin?

 

Varsinaisesta otsikostakin panelistit keskustelivat kiinnostavasti.

Kaikki eivät välttämättä lue kirjoja tulevaisuudessa(kaan), panelistit arvelivat. Janina Orlov huomautti, että ihminen pystyy aivan hyvin elämään lukematta toisin kuin vaikkapa liikkumatta. Lukemisesta saattaa tulla entistä enemmän eliitin puuhaa.

”Lukeminen vaatii aikaa, mistä nopeatempoisessa ajassamme on pulaa”, Orlov sanoi.

Kaj Korkea-aho ylisti kirjan helppokäyttöisyyttä ja edullisuutta moneen muuhun tarinan omaksumisen muotoon verrattuna. Silti hän uskoo, että jatkossa lukeminen muuttuu koko ajan enemmän ei-fyysiseksi.