Kirjat eivät riitä – Adlibris laajentaa uusiin tuoteryhmiin

Jo tähän asti Adlibriksestä on voinut kirjojen lisäksi ostaa muun muassa lankoja, toimistotarvikkeita ja leluja.

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Samalla kun Adlibris kertoi viime vuoden myyntiluvuistaan – liikevaihto Suomessa kasvoi peräti 32 prosenttia – yhtiö mainitsi laajentavansa alkaneena vuotena tarjontaansa muihin tuoteryhmiin. Jo tähän asti Adlibriksestä on voinut kirjojen lisäksi ostaa muun muassa lankoja, toimistotarvikkeita ja leluja.

Muiden tuoteryhmien kuin kirjojen osuus Adlibriksen liikevaihdosta oli viime vuonna kuitenkin vain neljä prosenttia. Tänä vuonna osuutta pyritään nostamaan viiteentoista prosenttiin.

Vaikka muiden tuoteryhmien osuuden kasvattaminen onnistuisikin tavoitellusti ja kirjojen osuus myynnistä laskisi 85 prosenttiin, Adlibriksen myynti on poikkeuksellisen kirjapainotteista. Esimerkiksi Suomen suurimman kirjakauppaketjun Suomalaisen kirjakaupan myynnistä vuonna 2015 kirjoista tuli 62 prosenttia. Akateemisen kirjakaupan myynnistä noin 70 prosenttia on kirjamyyntiä.

Kirjojen myynti on laskenut viime vuosina rajusti, joten kasvuhakuisen yrityksen näkökulmasta vaihtoehtoja on kaksi: oman markkinaosuuden kasvattaminen laskevasta markkinasta tai uusien markkinoiden etsiminen. Adlibris pyrkii tekemään molempia, ja liikevaihtolukujen perusteella se on onnistunut.

Laajeneminen oman perustoimialan ulkopuolella muihin tuoteryhmiin on verkkokauppojen yleinen strategia. Maailman suurin verkkokauppa Amazon.com aloitti reilut kaksikymmentä vuotta sitten nettikirjakauppana ja laajensi valikoimaansa sittemmin esimerkiksi cd- ja dvd-levyihin. Nyt Amazon.comin etusivulla tarjotaan Pepsiä, mekkoa, korua ja koirien hampaiden puhdistamiseen tarkoitettua puruluuta.