Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kirjat eivät riitä – Adlibris laajentaa uusiin tuoteryhmiin

Blogit Kirjailijan päiväkirja 9.2.2017 13:31
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Samalla kun Adlibris kertoi viime vuoden myyntiluvuistaan – liikevaihto Suomessa kasvoi peräti 32 prosenttia – yhtiö mainitsi laajentavansa alkaneena vuotena tarjontaansa muihin tuoteryhmiin. Jo tähän asti Adlibriksestä on voinut kirjojen lisäksi ostaa muun muassa lankoja, toimistotarvikkeita ja leluja.

Muiden tuoteryhmien kuin kirjojen osuus Adlibriksen liikevaihdosta oli viime vuonna kuitenkin vain neljä prosenttia. Tänä vuonna osuutta pyritään nostamaan viiteentoista prosenttiin.

Vaikka muiden tuoteryhmien osuuden kasvattaminen onnistuisikin tavoitellusti ja kirjojen osuus myynnistä laskisi 85 prosenttiin, Adlibriksen myynti on poikkeuksellisen kirjapainotteista. Esimerkiksi Suomen suurimman kirjakauppaketjun Suomalaisen kirjakaupan myynnistä vuonna 2015 kirjoista tuli 62 prosenttia. Akateemisen kirjakaupan myynnistä noin 70 prosenttia on kirjamyyntiä.

Kirjojen myynti on laskenut viime vuosina rajusti, joten kasvuhakuisen yrityksen näkökulmasta vaihtoehtoja on kaksi: oman markkinaosuuden kasvattaminen laskevasta markkinasta tai uusien markkinoiden etsiminen. Adlibris pyrkii tekemään molempia, ja liikevaihtolukujen perusteella se on onnistunut.

Laajeneminen oman perustoimialan ulkopuolella muihin tuoteryhmiin on verkkokauppojen yleinen strategia. Maailman suurin verkkokauppa Amazon.com aloitti reilut kaksikymmentä vuotta sitten nettikirjakauppana ja laajensi valikoimaansa sittemmin esimerkiksi cd- ja dvd-levyihin. Nyt Amazon.comin etusivulla tarjotaan Pepsiä, mekkoa, korua ja koirien hampaiden puhdistamiseen tarkoitettua puruluuta.

Samoin on toiminut suomalainen Verkkokauppa.com, joka aloitti tietokoneiden ja tietokoneisiin liittyvien laitteiden ja tarvikkeiden myyjänä ja on laajentanut vuosi vuodelta uusiin tuoteryhmiin. Verkkokauppa.comista voi ostaa vaikkapa urheiluravinteita tai lastenvaunuja.

Menestyksen avain on oman asiakaskunnan tarpeiden ja halujen ymmärtäminen. Kun logistiikka toimii, putkeen on kohtuullisen helppo laittaa mitä tahansa ei-pilaantuvaa.