Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kirjasyksy

Blogit Kirjailijan päiväkirja 18.8.2014 21:21
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirjabisneksessä on kolme vuodenaikaa: kevät, kesä ja syksy, ja tärkein niistä on syksy. Bisneksen sykli näkyy kirjallisuuselämässä. Syksy, eli kiihdytys ennen joulumyyntiä, on palkintojen ja kirjallisuusjulkisuuden sesonki. Valtaosa kaunokirjallisuuden uutuusnimikkeistä ilmestyy elo–syyskuussa. Vielä lokakuussa saattaa tulla jotain, mutta jos kirja ilmestyisi kolmantena päivänä joulukuuta, se ei ilmestyisi silloin, vaan sen ilmestyminen lykättäisiin seuraavan vuoden alkuun.

Kolmas päivä joulukuuta olisi aivan liian myöhäinen ilmestymisaika romanille, koska silloin olisi jo menetetty marraskuun toista sunnuntaita edeltävä isäinpäivämyynti. Silloin olisi menetetty lokakuun lopussa järjestettävien Helsingin kirjamessujen huomio. Eikä teos olisi ennättänyt myyntiä buustaavaan Finlandia-ajoon.

Vuonna 1954 romaaneja ilmestyi vielä joulukuussa. Niin kuin Väinö Linnan Tuntematon Sotilas, kolmantena joulukuuta. Toini Havun kuuluisa kritiikki julkaistiin Helsingin Sanomissa saman kuun 19. päivänä.