Kirjastojen äänikirjavalikoimassa on pahoja aukkoja: suuret kustantamot eivät myy uutuuksiaan kirjastoille

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Jeffrey Archerin Sokea piste, Nora Robertsin Hetken mielijohteesta, Satu Koskimiehen Hurmion tyttäret, Anneli Kannon Kullan kaipuu

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen uusimpien äänikirjoina tarjolla olevien aikuisten kaunokirjallisuuden nimikkeiden lista näyttää hämmästyttävältä. Asiaan vaikuttaa osaltaan tammikuu, joka on uutuuksien ilmestymisen suhteen hiljaista aikaa, mutta lista on varsin toisenlainen kuin äänikirjojen kuuntelua kuukausimaksulla myyvän Storytelin uusimpien nimikkeiden luettelo.

Storytelin ”Uutta valikoimassamme” listalla tarjolla on muun muassa Panu Tuomen runokokoelma, Laura Finskan esikoisteos Muut esille tulevat asiat ja nobelisti Svetlana Aleksijevitšin Sinkkipojat.

Selitys löytyy kustantajista. Archerin suomennoksen on julkaissut Sitruuna-kustannus, Robertsin Harlequin. Satu Koskimiehen alkujaan Tammen vuonna 2009 kustantaman teoksen on äänikirjaksi tehnyt ja kustantanut Saga Egmont. Anneli Kannon kirja on laajennettu versio alun perin Kodin Pellervossa julkaistusta ”Isoäidin neliöt” -jatkosarjasta, jonka Lind & Co on tuonut markkinoille e- ja äänikirjana. Painettuna sitä ei ole saatavana lainkaan.