Kirjastoihin käyttömaksut? Perussuomalaiset ja kokoomuslaiset jättävät eniten ovea auki

Eduskuntapuolueista vihreät kannattaa vähiten maksullisuutta.

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Voisiko kunnan kirjastojen käytöstä periä maksun?

Se on yksi asioista, joihin Suomen Kuvalehden yhdessä Ylen kanssa toteuttamaan kuntavaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat ovat ottaneet kantaa. Poikkeuksellisen monella näkemys onkin: yli 15 400 vastanneesta vain 132 eli alle prosentti on halunnut ohittaa kysymyksen.

Tarkkaan ottaen kysymys on väite ”Kirjastojen palveluista voisi periä vuosimaksun”, johon vaalikoneeseen vastanneet kuntavaaliehdokkaat ovat saaneet ottaa kantaa neliportaisella asteikolla. Väitteen muotoilu jättää tulkinnanvaraa: edes täysin samaa mieltä oleminen ei tarkoita kirjastojen käyttömaksujen kannattamista vaan ainoastaan sitä, että ehdokas ei sulje mahdollisuutta pois.

Vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden näkemys käyttömaksuista on selvä: 63,7 prosenttia on täysin ja 23,7 prosenttia jokseenkin eri mieltä siitä, että kirjastojen käytöstä pitäisi periä maksu. Maksuja vastaan on siis 87,4 prosenttia vastaajista. Vain 2,4 prosenttia vastaajista eli 373 ehdokasta on täysin samaa mieltä maksullisuusväitteen kanssa.

Kuntien kirjastot säilyvät siis maksuttomina. Eikä asia ole edes ollut laajalti esillä julkisessa keskustelussa sen koommin, kun Sauli Niinistö vuosikausia sitten ohimennen heitti kirjastojen käyttömaksut esimerkiksi priorisoinneista.