Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kirjasta tuotantokaudeksi

Blogit Kirjailijan päiväkirja 5.9.2014 20:54
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Reilu vuosi sitten keväällä Facebookissa ja Twitterissä alkoi levitä huhuja uudesta kirjasta, joka sisältäisi yrittäjätarinoita. Sen toinen tekijä, kirjoittaja, oli ystäväni Terho Puustinen, kokenut ja palkittu journalisti. Seurasin ilmiön leviämistä kiinnostuneena. Tässä tunnuttiin tekevän jotain aivan toisella tavalla kuin yleensä kirjoja markkinoitaessa. Ilmiö syttyi ja levisi.

Taivas+Helvetti-kirjan ilmestymisen aikaan viime vuoden toukokuussa olin Edinburghissa viimeistelemässä romaaniani, joten en nähnyt kirjan lanseeraustapahtumia paikan päällä, mutta kesän ja syksyn aikana Akateemisessa kirjakaupassa käydessäni ihmettelin oranssikantisen teoksen keikkumista myydyimpien tietokirjojen ykkösenä.

Hieman tutkimalla Taivas+Helvetti osoittautui teokseksi ja teoksi, joka oli ohittanut perinteisen kirjanmyyntikoneiston. Kirja oli tavoittanut kosolti ihmisiä, jotka eivät välttämättä muuten ostaisi kirjoja mutta joille kirjan ostaminen on helppo päätös, kun he tietävät, mitä haluavat. Lisäksi T+H:hon liittyi hyväntekeväisyysulottuvuus: jokaista myytyä kirjaa kohden kirjan kustantaja Mika Mäkeläinen lupasi lahjoittaa toisen kirjan vasta valmistuneelle nuorelle. Mäkeläinen ei myynyt kirjaa vaan lupausta paremmasta Suomesta.