Kirjasta tuotantokaudeksi

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Reilu vuosi sitten keväällä Facebookissa ja Twitterissä alkoi levitä huhuja uudesta kirjasta, joka sisältäisi yrittäjätarinoita. Sen toinen tekijä, kirjoittaja, oli ystäväni Terho Puustinen, kokenut ja palkittu journalisti. Seurasin ilmiön leviämistä kiinnostuneena. Tässä tunnuttiin tekevän jotain aivan toisella tavalla kuin yleensä kirjoja markkinoitaessa. Ilmiö syttyi ja levisi.

Taivas+Helvetti-kirjan ilmestymisen aikaan viime vuoden toukokuussa olin Edinburghissa viimeistelemässä romaaniani, joten en nähnyt kirjan lanseeraustapahtumia paikan päällä, mutta kesän ja syksyn aikana Akateemisessa kirjakaupassa käydessäni ihmettelin oranssikantisen teoksen keikkumista myydyimpien tietokirjojen ykkösenä.

Hieman tutkimalla Taivas+Helvetti osoittautui teokseksi ja teoksi, joka oli ohittanut perinteisen kirjanmyyntikoneiston. Kirja oli tavoittanut kosolti ihmisiä, jotka eivät välttämättä muuten ostaisi kirjoja mutta joille kirjan ostaminen on helppo päätös, kun he tietävät, mitä haluavat. Lisäksi T+H:hon liittyi hyväntekeväisyysulottuvuus: jokaista myytyä kirjaa kohden kirjan kustantaja Mika Mäkeläinen lupasi lahjoittaa toisen kirjan vasta valmistuneelle nuorelle. Mäkeläinen ei myynyt kirjaa vaan lupausta paremmasta Suomesta.

Kun viime vuoden loppupuolella Mika Mäkeläinen otti yhteyttä Twitterin kautta ja ehdotti tapaamista, aavistelin hieman, mikä voisi olla yhteydenoton syy. Kyllä. Mika kysyi minua kirjoittamaan kirjalle jatkoa, sillä Terho ei hyvään vauhtiin päässeen yrittäjäntoimintansa vuoksi ennättäisi kirjoittaa toista osaa.

Mietin hetken. Olin juuri jäänyt vapaaksi toimittajaksi osin juuri siksi, että voisin kirjoittaa laajempia juttuja toimituspäällikön työn jatkuvan organisoimisen ja palaverihelvettien sijaan. Tässähän sitä työtä olisi tarjolla, hanke, joka mahdollistaisi syventymisen ja jossa saisi kokeilla erilaisia kerronnan keinoja. Emmin yhdestä syystä. Terho oli kirjoittanut sydämeenkäyviä tarinoita ja Mika sytyttänyt ilmiön. Jatko-osa on aina jatko-osa. Miksi lähtisin epäonnistumaan?