Kirjankustantamoista katosi joka kolmas työpaikka

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirjankustannusalalta sai viime vuonna suoraan palkkaa 615 henkilöä vähemmän kuin vuosikymmen aiemmin. Verrattuna moneen muuhun toimialaan absoluuttinen muutos on pieni, mutta suhteessa kirjankustantamoiden työllistämään henkilömäärään romahdus on raju, peräti 38 prosenttia.

Suomen Kustannusyhdistyksen tilastojen mukaan yhdistyksen jäsenkustantamoissa oli viime vuonna välittömästi kustannustoiminnan palveluksessa 995 henkilöä. Kymmenen vuotta aiemmin eli vuonna 2005 henkilöstömäärä oli 1610.

Viime vuonna kirjankustannushenkilökunnan määrä painui ensi kertaa alle tuhannen vuoteen 1995 ulottuvan tilastohistorian aikana. Vuonna 1995 luku oli 1137, mistä se kasvoi huippuvuoteen 2006, jolloin henkilökunnan määrä oli 1643.

Tilasto ei tietenkään anna koko totuutta kirjankustantamisen työllistävyydestä. Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana kustantamot ovat esimerkiksi ulkoistaneet joitakin toimintojaan ostopalveluiksi. Tilastointi ja jäsenkustantamoiden määräkin voivat muutella lukuja.

Kirja-ala työllistää luonnollisesti hyvin monella muullakin tasolla kuin kustantamoissa. Jo alkutuottajia eli kirjailijoitakin rutkasti: suomeksi kirjoittavien kaunokirjailijoiden yhdistyksessä Suomen Kirjailijaliitossa on seitsemisensataa jäsentä, tietokirjailijoiden Suomen tietokirjailijoissa peräti 3100.