Kirjankustantaja ja kansanedustaja murhattujen naisten jäljillä

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Heinäkuun 1959 lopussa pyöräretkellä olleet 21-vuotias sairaanhoitajaoppilas Eine Nyyssönen ja 23-vuotias toimistoapulainen Riitta Pakkanen saivat surmansa. Se, kuka naiset tappoi, on ratkaisematta.

Avoin henkirikos, jota nuorten naisten yöpymiseen käyttämän leirintäalueen nimen mukaisesti on ryhdytty kutsumaan Tulilahden kaksoismurhaksi, on kutkuttanut suomalaisten mieliä yli kuudenkymmenen vuoden ajan. Tuoreeltaan tehtyjen uutis- ja ajankohtaisjuttujen jälkeen sitä on kirjoitettu lukuisia pitkiä artikkeleita ja spekulaatioita. Ei se Kyllikki Saaren murhan tai Bodominjärven murhien veroinen jälkimaineeltaan ole, mutta ilman muuta Tulilahden murhat ovat suomalaisen henkirikoksen klassikko.

Sen on ottanut aiheekseen myös historioitsija Teemu Keskisarja työryhmineen. Tulilahti – Tutkimuksia naismurhista (WSOY 2023) vaikuttaa otteensa ja aiheensa perusteella jatkavan historiallisen true crimen sarjaa, jonka aloitti kaksi vuotta sitten ilmestynyt Kyllikki Saari – Mysteerin ihmisten historia (WSOY 2021). Keskisarja tosin itse puhuu mieluummin rikoshistoriasta kuin historiallisesta true crimestä (tosirikoksesta).

Keskisarja valittiin 6586 äänellä Uudenmaan vaalipiiristä perussuomalaisten kansanedustajaksi.