Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kirjan vuosi

Blogit Kirjailijan päiväkirja 1.1.2015 12:16
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Gregoriaanisessa ajanlaskussa on tänään alkanut Kirjan vuosi.

Kirjan vuosi on suomalaisten kirja-alan toimijoiden yhteinen pyrkimys saada kirjan merkitys Suomessa näkymään paremmin. Se tapahtuu yhdistämällä kirjatapahtumia ja hankkeita yhteisen nimen ja ilmeen alle – Kirjan vuoden tapahtumat tunnistaa sinitaustaisesta logosta.

Kuka tahansa voi liittää oman kirjallisen tapahtumansa osaksi Kirjan vuotta, kunhan vain ilmoittaa sen Kirjan vuoden tapahtumakalenteriin. Logon voi ladata Kirjan vuoden nettisivuilta ja vaikka Facebook-profiilikuvassaan voi julistautua osallistuvansa Kirjan vuoteen liittämällä kuvaansa Kirjan vuosi -"tarran".

Käsittääkseni Kirjan vuosi ei tuo juuri mitään uusia tapahtumia tai hankkeita vaan kerää niitä näkyväksi. Kirjan vuosi -hankkeen keskeinen toimintamuoto onkin Kirjan vuoden sivuilla ylläpidettävä kirjallisten tapahtumien kalenteri, joka palvelee paitsi kirjallisista tapahtumista kiinnostuneita yksityishenkilöitä ennen muuta vaikkapa kirjastoja ja kouluja. Pikaisen tutustumisen perusteella se vaikuttaa vielä varsin sattumanvaraiselta – paljon on tapahtumanjärjestäjien oman aktiivisuuden varassa. Haku- ja rajaustoimintojakaan en osannut käyttää, mutta kalenteri on varmasti vielä kehitysvaiheessa.