Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kirjan lööppi

Blogit Kirjailijan päiväkirja 18.3.2016 10:00
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kansi määrittää kirjaa. Se ei pelkästään korista, pue tai myy kirjaa vaan ohjaa lukemista. Ulkoasu luo kirjalle odotuksia. Jokainen lukija tietää, millainen on trillerin tai humoristisen kirjan kansi. Jos Ilkka Remeksen pukisi Roope Lipastin tai Kalle Isokallion kirjojen kansiin, lukija hämmentyisi. Kannen lupaus ja kirjan sisältö olisivat epäsynkroniset.

Suomen kirjataiteen komitea palkitsee vuosittain vuoden kauneimmat kirjat. Kauneus tarkoittaa kirjan ulkoasua kokonaisuutena, ei pelkästään kantta. Kansillekin kilpailussa on tosin oma kategoriansa.

Vuoden 2015 kauneimmaksi kirjaksi valittiin Liisa Kasken toimittama ja SKS:n kustantama Kalevala ja opas sen lukemiseen. Sanna-Reeta Meilahden suunnittelemassa ulkoasussa on herkuteltu mahdollisuuksilla.

"Mukavan käteensopivassa kirjassa sivun reunan punainen ornamenttikuvio erottaa varsinaisen Kalevalan sen lopussa olevasta lukuoppaasta. Kirjan kaikki ratkaisut tukevat käsikirjamaista muotoa. Kansi on lähestyttävä ja heti esilehdiltä aukeaa juonta selventävä kartta, joka liittää Kalevalan osaksi fantasiakirjallisuuden jatkumoa. Sisäsivujen kaunis ja loppuun saakka tarkoin huoliteltu typografia tekee lukemisesta soljuvaa. Punaista lisäväriä on käytetty taiten ja harkitusti tuomaan sivuille valoa ja eloa. Näin klassikosta voi karistaa pölyt tyylikkäästi ja olennaista hälventämättä", palkintoa perustellaan.