Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kirjallisuustapahtuma tuo Messukeskukseen ensi viikolla yli 3 500 ulkomaista vierasta

Blogit Kirjailijan päiväkirja 4.8.2017 17:33
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Helsingissä käynnistyy ensi viikon keskiviikkona maailman suurin tieteis- ja fantasiakirjallisuuden tapahtuma World Science Fiction Convention eli Worldcon. Seitsemättäkymmenettäviidettä kertaa järjestettävä, läpeensä kansainvälinen tapahtuma rantautuu ensi kertaa Suomeen ja ylipäätään Pohjoismaihin. Koko Euroopassakaan tapahtumaa ei ole järjestetty kuin kymmenkunta kertaa.

Helsingin messukeskuksen täyttävässä viisipäiväisessä tapahtumassa on yli 800 tuntia ohjelmaa, pääosin englanniksi.

Torstain tietojen mukaan Worldcon 75 -tapahtumaan on tulossa 5700 osallistujaa, joista reilut 2000 Suomesta ja reilut 3500 ulkomailta. Suurimmat ulkomaalaisryhmät ovat yhdysvaltalaiset (yli 1300) ja britit (noin 750), mutta esimerkiksi Kiinasta Helsinkiin on tulossa kaikkien aikojen suurin osanottajamäärä, 89 henkilöä. Myös maapallon toiselta puolen Australiasta Helsinkiin saapuu noin sata scififania.

Hakuprosessissa ja Worldcon 75:n järjestelyissä itsekin mukana ollut kirjailija ja scifiaktiivi Vesa Sisättö kertoo, että tapahtuman saamisesta Suomeen on haaveiltu 1980-luvulta alkaen, jolloin suomalaiset scififanit alkoivat käydä Worldconeissa.

”Toden teolla hankkeeseen ryhdyttiin hieman yllättäen syksyllä 2012 tuon vuoden Worldconissa, kun Eemeli Aro käynnisti Helsinki in 2015 -hankkeen. Vuoden 2015 Worldconille oli kaksi kilpailevaa hakijaa, jotka eivät olleet kovin suosittuja, joten Eemeli päätti yhdessä erinäisten amerikkalaisten scififanien kanssa yrittää, josko saisimme Worldconin Helsinkiin.”

Vuoden 2015 isäntäkaupungista äänestettiin vuoden 2013 Worldconissa Teksasissa. Suomi kuitenkin hävisi tuolloin äänin 610–645 Washingtonin osavaltiossa sijaitsevalle Spokanelle.

”Jo kuukautta myöhemmin käynnistimme uuden hankkeen, vuodelle 2017. Nyt mukana oli isompi joukko suomalaisia. Seuraavat kaksi vuotta olivat todella aktiivista kampanjointia. Pidimme esittelypöytiä ja Suomi-bileitä muun muassa vuoden 2014 Lontoon Worldconissa ja lukuisissa muissa scifitapahtumissa ympäri maailmaa. Se vaati satoja vapaaehtoistyötunteja ja paljon rahaa, jota Helsinki in 2017 -hanketta kannattavat suomalaiset ja ulkomaiset fanit maksoivat pääosin omista taskuistaan”, Sisättö kertoo.

Tämän vuoden Worldconin isäntäkaupungista äänestivät vuoden 2015 Worldconin osallistujat. Helsinki voitti ylivoimaisesti kolme kilpailijaa, joista kovin vastus oli Washington D.C.

”Olin mukana Spokanessa ja vieläpä jännittävässä ääntenlaskussa. Tapahtuma on jäänyt mieleeni ikimuistoisena – oman vivahteen tilanteeseen toivat Spokanen ympäristössä riehuvat metsäpalot, jotka ääntenlaskun aikaan perjantai-iltana muuttivat taivaan vihertävänkeltaiseksi matoksi, jonka läpi paistoi punainen aurinko”, Sisättö kertoo.

Worldcon-isännyyteen on varmasti vaikuttanut sekin, että suomalainen scifi- ja fantasiakirjallisuus on maailmalla kovaa valuuttaa, ja onpa suomalaisia alan kirjailijoita profiloitu ja brändätty suomikumma-määreen alle. Esimerkiksi Johanna Sinisalon, Emmi Itärannan ja Pasi Ilmari Jääskeläisen teoksia on paitsi käännetty niitä on myös huomattu maailmalla.

Sisätön mukaan myös suomalaisilla scifiaktiiveilla on hyvä maine.

”Kansallinen scifitapahtumamme Finncon on Euroopan suurimpia alan tapahtumia, ja monet meillä kunniavieraina olleet kirjailijat ovat olleet hyvin tyytyväisiä kokemaansa.”

Worldcon 75:llä on kansainvälinen järjestelykomitea, jonka taustalla on Maa ja ilma ry -niminen yhdistys, jonka hallitukseen Sisättö kuuluu.

Kuinka lysti rahoitetaan?

”Tapahtuman tärkein tulonlähde ovat pääsymaksutulot. Worldcon ei myy ’pääsylippuja’ vaan jäsenyyksiä – tällä korostetaan tapahtuman yhteisöllistä luonnetta. Jäsenyyksiä on kahta perustyyppiä: attending-jäsenyyksiä, joilla voi osallistua tapahtumaan, ja supporting-jäsenyyksiä, jotka antavat oikeuden osallistua äänestyksiin Hugo-palkinnosta ja kahden vuoden päästä järjestettävän Worldconin isäntäkaupungista. Jäsenmaksutulojen lisäksi saamme rahaa muun muassa mainos- ja pöytämyynnistä, sponsoreilta, apurahoista ja oheistuotteiden myynnistä”, Sisättö kertoo.

Vesa Sisättö on vieraillut Worldcon-tapahtumassa aiemmin kolme kertaa. Hän sanoo, että pitkään Worldconeissa käyneille tapahtuma on ennen kaikkea eräänlainen oman heimon kokoontuminen, jossa vaihdetaan kuulumisia vanhojen ystävien kanssa ja haistellaan uusia tuulia. Uudelle kävijälle Worldcon taas saattaa parhaimmillaan olla kokemus oman heimon löytämisestä.

”Worldcon on paras paikka selvittää, mitä tieteis- ja fantasiafiktion maailmassa on uutta ja kiinnostavaa tällä hetkellä.”

Mitä ohjelmanumeroita odotat ensi viikolta eniten?

”Koska olen järjestämässä tapahtumaa, en ole uskaltanut katsoa ohjelmaa kovin paljon: pelkään että erilaisten hoidettavien hommien vuoksi saatan estyä näkemästä juuri kaikkein kiinnostavimmat ohjelmat. Nyt kun vilkaisin, pelkästään aloituspäivältä löysin kymmenkunta ohjelmaa, jotka haluaisin nähdä: pohjoismaisen fantasian erityispiirteistä kahjoimpien scifikirjojen kansien esittelyyn. Worldconin huippukohtia ovat scifimaailman Oscarien, eli Hugo-palkintojen jako perjantaina ja naamiaiset lauantaina.”

Onko Worldcon sisäpiiriläisten kokoontumisajot, vai kannattaako yleisesti kirjallisuudesta kiinnostuneenkin tulla käymään tapahtumassa?

”Ehdottomasti Worldcon sopii kaikille, joita tieteis- ja fantasiafiktio kiinnostavat! Ensikertalaisen kannattaa keskiviikkona mennä katsomaan ohjelmia, joissa kerrotaan miten ensikertalaiset saavat parhaat tehot irti Worldcon-käynnistään.”

”Toki tapahtumassa on oma sisäpiirimäisyytensä, mutta aina on mukana myös satoja ihmisiä jotka ovat ensimmäisessä Worldconissaan – Helsingin ensikertalaisia on peräti 2000, näistä 1200 suomalaisia.”